Il deserto dei tartari (1976) Tatar Çölü

Dino Buzzati'nin Tatar Çölü adlı romanından oldukça sadık bir şekilde uyarlanmış olan Il deserto dei tartari (1976) filminde teğmen olarak göreve başlayan Giovanni Drogo'nun adeta ölü bir kale olan Bastiani Kalesi'nde alışkanlık, bekleyiş ve umutla geçirdiği yıllar anlatılmaktadır.

Romandaki olayların birçoğunun da işlendiği Tatar Çölü (1976) filminde Max von Sydow, Jean Louis Trintignanat ve Fernando Rey gibi isimler de yer alıyor. Büyük kısmı İran'da çekilmiş olan filminde müziklerini ise Ennio Morricone bestelemiş.

1940 yılında yayımlanan Tatar Çölü romanına benzer bir temayı işleyen 1953 yılında yayımlanmış Godot'yu Beklerken de bu eseri beğenirseniz (beğenmeseniz de) okuyabileceğiz ve izleyebileceğiniz bir diğer önemli eser.

Zamanın akışı içerisinde bir şeylerin olacağını beklemek; sadece ve öylece beklemek, ömrü bununla tüketmek... Olmayacak şeyleri umut etmek ve sadece hayallerin umuduyla hayata bağlanıp gerçekleri ertelemek... Zamanın küçük bir bölümü içerisinde önemsiz bir toz parçasına dönüşüp unutulup gitmek...

Filmde, belki de film olmasından dolayı bekleyiş teması, yılların öylece akıp geçişi romandaki kadar iyi bir şekilde anlatılamıyor. Ama bunda suçun çoğu romanın güzelliğinde.

Filmin imdb profili: https://www.imdb.com/title/tt0074400/



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gölge Oyunu (1993)

Aaahh Belinda (1986)

Talihli Amele (1980)

Il était une fois... la vie (1987-1988) Bir Zamanlar... Yaşam

İlk Yarım Saatine Sabredebilirseniz Çok İyi Bir Film İzleyeceksiniz