Simülakrlar ve Simülasyon - Jean Baudrillard

Ana konusu, sinemanın ötesinde; dünyamızdaki birçok farklı alanda yaşanan, gerçekliğin yerini alan, gerçeği gizleyen ya da gerçeğin anlamsızlaşmasına yol açan simülakrlar ve simülasyonlar olan bu eserde Jean Baudrillard birçok şeyi yeniden sorgulamamıza ve farklı bakış açıları kazanmamıza yol açabilecek olan ünlü kuramına dair zengin örneklerle baş başa bırakıyor okuyucularını.

Gerçeklik ve gerçekliğin bozulması, kopyalama ve yeniden üretme, anlamlılık ve anlamsızlaşma, kültür, reklam, medya, sinema gibi birçok düşündürücü konuda çarpıcı örneklerle zenginleştirdiği kitabında Baudrillard modern yaşamdaki birçok olguyu yeniden sorgulamamızı sağlayabilecek nitelikteki değerli düşüncelerini biz okuyucularla paylaşıyor.


Zaman zaman ağır bir dile sahip olan (tabii bu benim için geçerli) kitabın Türkçe çevirisinde Fransızca terimlerin Türkçe okunuşları yerine bu terimlerin Türkçe karşılıklarına ya da en azından notlarla anlamlarının açıklamalarına yer verilseymiş okuyucular için daha verimli olurmuş. Belki daha yeni baskılarında bu duruma dikkat edilmiştir.

Bu kitabın işlediği konuyu 1973 yılında başarıyla işlemiş olan bir film için: Welt am Draht


Bu görselde de kitabın Matrix'teki baskısı yer alıyor (bir film için konu ve uyum bakımından harika bir kullanım; Welt am Draht'ı izledikten sonra Matrix'in ilk filmine olan beğenim de azaldı çünkü birçok nokta Fassbinder'in filminden alınmış).

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gölge Oyunu (1993)

Aaahh Belinda (1986)

Talihli Amele (1980)

Il était une fois... la vie (1987-1988) Bir Zamanlar... Yaşam

İlk Yarım Saatine Sabredebilirseniz Çok İyi Bir Film İzleyeceksiniz