Bad ma ra khahad bord (1999) Rüzgar Bizi Götürecek

Bir filmi anlatırken genellikle olaylardan bahsedilir. ''A kişisi bir yerden bir yere gider. Bir sorunu vardır ya da bir sorunla karşılaşır. O sorunu çözmeye çalışır,'' gibi.

Olaylardan ziyade olgularla dolu bir film olan Bad ma ra khahad bord (1999) bizi komşumuz İran'ın çorak topraklarına götürüyor. Köy halkının yaşayışı, kültürü, hayata bakışı gibi birçok konuda şiirler ve şiirsellik içerisinde yaşamı seyre dalıyoruz.

Filmi seyrederken Fars dilinin Türkçeye geçmiş hanım, baba, siyah, hemşehri, şirin, hiç, eğer, pencere gibi birçok kelimesi kulağımızda tanıdık bir iz bırakıyor.

Not (09.05.19): Filme adını veren Furuğ Ferruhzad şiiri, şairin toplu şiirlerinin YKY baskısında Rüzgar Bizi Götürecek şeklinde çevrildiği için ilk başta Türkçe adını Rüzgar Bizi Sürükleyecek şeklinde yazdığım adı bu çeviriyi baz alarak değiştirdim.

Ne zamandır paylaşma isteği duyduğum bu güzel Abbas Kiarostami filmini birkaç yıl sonra yeniden izleme şansına da erişmiş oldum. Bloğumda paylaştığım ilk filmlerden biri de, Kiyarüstemi'nin Nema-ye Nazdik (1990) adlı filmi olmuştu. İranlı büyük yönetmen Kiarostami'den bir de Khane-ye doust kodjast? (1987) filmini paylaşmıştım.

Filmin imdb profili: https://www.imdb.com/title/tt0209463/


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gölge Oyunu (1993)

Aaahh Belinda (1986)

Talihli Amele (1980)

Il était une fois... la vie (1987-1988) Bir Zamanlar... Yaşam

İlk Yarım Saatine Sabredebilirseniz Çok İyi Bir Film İzleyeceksiniz