Nema-ye Nazdik (1990) Yakın Plan

4 Temmuz'da hayatını kaybeden İran'ın en büyük yönetmeni Abbas Kiarostami'yi Yakın Plan adlı filmiyle tanımaya başlamaya ne dersiniz? Sinema tutkusunun peşinden giden bir adamın gerçek hikayesinin anlatıldığı Nema-ye Nazdik (1990) adlı bu sanat filmini çok seveceksiniz.

Yakın Plan (1990) filmini 16 Mayıs 2020 tarihinde yıllar sonra yeniden izledim. Bu kısmı da bunun ardından ekliyorum. Filmde kendisini zengin bir aileye ünlü bir İranlı yönetmen olan Muhsin Mahmalbaf olarak tanıtan Hüseyin Sabziyan'ın foyasının ortaya çıkması sonucunda olayların nasıl geliştiğini görülen dava ve geriye dönüşlerle öğreniyoruz. Nema-ye Nazdik'in kurgusunda Abbas Kiyarüstemi bir nevi araştırmacı yönetmen olarak olayla ilgili hem Sabziyan'la hem de ilgili aileyle irtibat kurup sohbet ediyor ve çeşitli sorular sorup mahkemeyi de aldığı izinle filme çekiyor.

Gerçek bir hikâyenin anlatıldığı filmde hayallerini ve tutkusunu gerçekleştirememiş bir adamın, Hüseyin Sabziyan'ın birkaç günlüğüne de olsa kendisini önemli ve değerli biri olarak hissettiği, karnının doyduğu ve maddi kaygılardan arınıp sanatıyla meşgul olarak yaşadığı zamanlara konuk oluyoruz. Kiyarüstemi'nin gerçekçiliği başarıyla ortaya koyduğu Nema-ye Nazdik filmi adeta yarı belgesel niteliği taşıyor. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gölge Oyunu (1993)

Aaahh Belinda (1986)

Talihli Amele (1980)

Il était une fois... la vie (1987-1988) Bir Zamanlar... Yaşam

İlk Yarım Saatine Sabredebilirseniz Çok İyi Bir Film İzleyeceksiniz