Savaş Üçlemesi (1945-1946-1948) Roma città aperta - Paisà - Germania anno zero

Roberto Rossellini'nin Savaş Üçlemesi İkinci Dünya Savaşı sürerken Nazi işgali altındaki İtalya'da verilen mücadeleyi ve savaş sonrasında yaşanan dramları etkileyici bir şekilde anlatıyor. Üçlemenin savaşın hemen ardından çekilmiş olması da bu taze acıların daha da gerçekçi bir şekilde aktarılabilmesini sağlamış.

İkinci Dünya Savaşı'nda Japonya'da yaşananları harika bir şekilde anlatan, bir diğer üçleme için: Ningen no jôken (1959 - 1959 - 1961) İnsan Manzaraları Üçlemesi

Roma città aperta (1945) Roma Açık Şehir

Nazi işgali altındaki İtalya'da bir direniş örgütünün önemli yöneticilerinden biri olan Giorgio Manfredi hem çalışmaları yürütmek hem de kimliğini gizli tutmak için mücadele eder. Manfredi'nin en önemli yardımcılarından biri de bir papaz olan ve Roma città aperta (1945) filmini çok daha iyi bir film haline getiren Don Pietro'dur. Filmin senaristleri arasında Fellini de yer alıyor.

Filmin imdb profili: https://www.imdb.com/title/tt0038890/



Paisà (1946) Hemşehri

İkinci Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru İtalya'da geçen Paisà (1946) filmi alt farklı hikâye üzerinden ülkede süregiden savaşı yerliler ve yabancılar, dostlar ve düşmanlar üzerinden anlatıyor. Yabancı topraklarda savaşan Amerikalı ve Alman askerlerin yerli halkla ilişkisi, Nazileri yenmek için verilen mücadele, dil engelinin yol açtığı sorunlar, savaş devam ederken manastırda neler yaşandığı gibi farklı farklı parçalar o yıllarda yaşananları etkileyici bir şekilde aktarıyor.

Filmin imdb profili: https://www.imdb.com/title/tt0038823/


Germania anno zero (1948) Almanya Sıfır Yılı

Savş sonrasında Almanya'da geçen ve Almanca olan Germania anno zero (1948) filmi her şeyin sıfırdan inşa edilmesinin gerektiği, savaşın yarattığı yıkıntıların ve yaraların sarılmaya çalışıldığı çok zor bir zamanda yaşamak zorunda olan küçük Edmund'un gözünden o dönemi anlatıyor. Yaşanan yiyecek sıkıntısı, sonuna kadar çarpıştığı için acaba başına bir şey gelir mi diye korkan ve saklanan bir asker ve yoklukların insanları yapmaya zorladığı birçok kötü davranışın hakim olduğu zamanlarda savaşın getirdiği yıkıntılar küçük Edmund karakteriyle harika bir şekilde anlatılıyor. Almanya Sıfır Yılı bana İzmir Devlet Tiyatrosu'nda izlediğim ve Gert Hoffman adlı yazara ait Oğul adlı oyunu da anımsattı. O oyun da savaş sonrasında yaşanan acıları ve zorlukları çok iyi bir şekilde anlatıyordu.

Filmin imdb profili: https://www.imdb.com/title/tt0039417/


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gölge Oyunu (1993)

Aaahh Belinda (1986)

Talihli Amele (1980)

Il était une fois... la vie (1987-1988) Bir Zamanlar... Yaşam

İlk Yarım Saatine Sabredebilirseniz Çok İyi Bir Film İzleyeceksiniz