Ningen no jôken (1959 - 1959 - 1961) İnsan Manzaraları Üçlemesi

Masaki Kobayaşi'nin Jumpei Gomikawa'nın romanından uyarladığı ve her birinin içerisinde iki adet bölümün yer aldığı üç filmden oluşan Ningen no jôken (1959 - 1959 - 1961) İnsan Manzaraları üçlemesinde genç, evli ve şiddet karşıtı bir adam olan Kaji'nin İkinci Dünya Savaşı boyunca yer aldığı görevler içerisinde tanık olduğu zorbalıklar, karşılaştığı insanlık dışı muamelelere karşı koyma ve insanlara yardım etme çabası; Japonya'nın savaşta nasıl bir yenilgi aldığı anlatılıyor. Bütün sistemin itaat etme, kendinden daha yetkiliye karşı boyun eğme, kendinden daha az yetkiliye karşıysa zulmetme hakkına sahip olma üzerine kurulu olduğu bir düzenin çarpıklıkları çok iyi bir şekilde anlatılıyor.

Ningen no jôken (1959) İnsan Manzaraları I

Genç, yenilikçi fikirleri olan Kaji şehirde yaşayan, sevgilisiyle askere çağrılabileceği için evlenmeyen bir adamdır. Devam eden İkinci Dünya Savaşı sırasında geçen Ningen no jôken (1959) filminde Kaji eğer Mançurya'daki maden bölgesine görevli olarak giderse askerlikten muaf tutulacağı sözünü alır ve sevgilisiyle evlenerek bu bölgeye gider.

Savaş şartlarının geçerli olduğu bir ortamda maden işletmesinden sürekli daha çok üretim gerçekleştirmesi beklenmektedir. Ningen no jôken (1959) filminde Kaji'nin görevi çalışanların sorunlarıyla ilgilenmek ve verimi arttırmaktır. Çalışanlara köle gibi davranılan, şiddet uygulanan ve kötü insanî şartlara sahip bu zorlu ortamda Kaji olumsuz koşulları iyileştirmek için mücadele verir.

Çin'den esir alınan mahkûmlar da ordu tarafından maden işletmesine teslim edilir. Artık Kaji'nin görev ve sorumlulukları daha da artmıştır. Çinli mahkûmlara işkence edilmemesi ve kötü davranılmaması için de mücadele veren Kaji aynı zamanda onların kaçmasını da önlemeye çalışır. Tüm merhameti, iyi niyeti ve birçok çalışanın ve askerin benimsediği sadist yaklaşımın zıttı yaklaşımıyla Kaji birçok zorlukla karşılaşır. Üstleri ondan kurtulmak için onu askere gönderir.

Filmin imdb profili: https://www.imdb.com/title/tt0053114/


Ningen no jôken (1959) İnsan Manzaraları II

Askeriyede acemi eğitimini almaya başlayan Kaji maden işletmesinde yaşanan sorunların benzerlerinin askeriyedeki rütbeli kişiler tarafından burada da yaşatıldığını görür. En ufak şey için dahi askerlerin üstleri tarafından, sözde daha iyi yetişmeleri adına dövüldüğü bir ortamda Kaji üstelik maden işletmesinde yaptıklarından dolayı bir komünist olarak yaftalanır. Kaji'nin sadık eşi Michiko tüm zorluklara rağmen eşini ziyaret etmek için gelir Ningen no jôken (1959) filminde.

Şiddet karşıtı Kaji cepheye daha yakın bir yere gönderilir. Burada acemileri eğitme görevi verilen Kaji kendi yöntemleriyle, şiddete başvurmadan acemileri eğitmek için çabalar ancak çevresindeki rütbelilerin neredeyse tamamı yine onun karşısında yer alır.

İkinci Dünya Savaşı devam etmektedir. Japonlarla Ruslar çarpışır. Etkileyici bir görsellikle beraber savaşın korkunç yüzü çok iyi bir şekilde gösterilerek anlatılır.

Filmin imdb profili: https://www.imdb.com/title/tt0053115/



Ningen no jôken (1961) İnsan Manzaraları III

Aldıkları ağır yenilgi sonrası Kaji'nin bölüğünden sadece birkaç asker sağ kalır. Saklanarak kaçan ve ormana dalarak güvenli bir bölgeye gitmeye çalışan Kaji ve arkadaşları burada sivil halktan insanlarla da karşılaşır. Açlık, çaresizlik ve yaşamda kalma mücadelesi içerisinde ormandan sadece en dayanıklılar sağ olarak ayrılır.

Kaji ve arkadaşları Japonya'nın yenilgisi, ülkelerinin gelecekteki durumu üzerine sohbet ederler zaman zaman. Ülke için savaşmak yerini kendin ve etrafındaki arkadaşların, sivil insanlar için hayatta kalmaya bırakmıştır. Daha insanî olduğunu zannettikleri Kızıl Ordu'nun da, yaptığı zulümlerle, diğer ordulardan farksız olduğunu görürler. Neredeyse tamamı, önceki filmlerde olduğu gibi açık alanda geçen Ningen no jôken (1961) harika bir görsellikle hikâyesini daha etkileyici bir şekilde anlatıyor.

Uzun bir süre kırsalda yaşayan Kaji ve arkadaşları sonunda Ruslara teslim olur. Üçlemenin ilk filminde Çinli esirleri yöneten Kaji bu sefer Rusların esiri konumuna düşmüştür. Filmde Ruslar esirlere daha insanca muamele eden şekilde gösteriliyor. Kaji kendi vatandaşlarının bazılarından hâlâ düşmanca muamele görür. Kendisi gibi eser vatandaşlarından bazılarının bu kötülüğü Kaji'nin şiddete karşı olan tutumunu korumasını zorlaştırır. Tekrar özgürlüğüne ve eşi Michiko'ya ulaşmak isteyen Kaji kamptan kaçar.

Filmin imdb profili: https://www.imdb.com/title/tt0055233/


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gölge Oyunu (1993)

Aaahh Belinda (1986)

Talihli Amele (1980)

Il était une fois... la vie (1987-1988) Bir Zamanlar... Yaşam

İlk Yarım Saatine Sabredebilirseniz Çok İyi Bir Film İzleyeceksiniz