I... comme Icare (1979) İkaros'un İ'si

Yeni seçilen ve derin devlete karşı çıkan ülke başkanının suiskaste kurban gitmesinin ardından yapılan soruşturmanın sonuçlarına itiraz eden Yves Montand'ın canlandırdığı başsavcı Henri Volney tüm çalışkanlığı ve adalete olan bağlılığıyla güneşe fazlasıyla yaklaşır.

I... comme Icare (1979) filmi mitolojideki İkaros hikâyesini mükemmel bir benzetmeyle kullanırken dünyanın birçok noktasında eylem gerçekleştiren ve kendi çıkarları uğruna diğer hayatları yok eden örgütleri harika bir şekilde anlatıyor.

İkaros'un İ'si filminin başrolünde bir diğer muhteşem politik film olan Z (1969)'da da başrol oynayan ve adeta bu filmlerin ustası Yves Montand'ın canlandırdığı başsavcının gerçekleri ortaya dökmek için yaptıklarının yanı sıra Milgram Deneyi olarak bilinen otoriteye itaat deneyini gözlemlerken yaşadığı sarsıntı filmin anlatmak istediklerini etkileyici bir şekilde ortaya koyuyor. Filmin bir diğer akılda kalıcı noktası da müzikleri. Burada Ennio Morricone'nin izi yer alıyor.

Filmin altyazı çevirmenin eserin sonunda düştüğü nota burada yer vermek istiyorum: "Otoriteye itaat" deneyleri 1960-1963 yılları arasında Yale Üniversitesi'nde gerçekleştirilmiş Profesör Stanley Milgram kontrolünde yapılmıştır. Bu çeviri, vazife başındayken şehit düşen savcılarımıza ithaf edilmiştir.

Not: Filmle ilgili görselin altındaki görselden Azra Erhat'ın Mitoloji Sözlüğü'ndeki İkaros maddesini okuyabilirsiniz.

Filmin imdb profili: https://www.imdb.com/title/tt0079322/



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gölge Oyunu (1993)

Aaahh Belinda (1986)

Talihli Amele (1980)

Il était une fois... la vie (1987-1988) Bir Zamanlar... Yaşam

İlk Yarım Saatine Sabredebilirseniz Çok İyi Bir Film İzleyeceksiniz