Z (1969) Ölümsüz

Costa-Gavras'ın Z (1969) eserinin başrolünde Fransız Sineması'nın önemli isimlerinden ve değerli bir şarkıcı olan Yves Montand yer alıyor. Bir diğer başrolde de Il SorpassoAmour ve Ma nuit chez Maud gibi filmlerden tanıdığımız, günümüzde hala hayatta olan Jean Louis Trintignant bulunuyor.

Z (1969) etkileyici bir politik film. Filmin başında yönetmen Costa-Gavras bizi uyarıyor: ''Gerçek olaylarla ve gerçek kişilerle olan benzerlikler tesadüfi değildir. Her şey kasıtlıdır.'' Bu girişten sonra tutucu radikal devlet yetkililerinin hakimiyetinde olan bir şehre miting yapmak için gelen sol parti lideri ve onun gibi düşünen insanların maruz kaldığı baskılar bizlere gösteriliyor.

Eleştirellikten uzak durmayan, inadına üzerine giden ve yapılan adaletsizlikleri apaçık izleyiciye sunan filmde sol parti liderinin polisin desteği ve devlet yetkililerinin edilgenliği yüzünden bir suikast sonucu öldürülmesini izliyoruz. Büyüyen olaylar sonucunda şehir dışından gönderilen sorgu yargıcı, duygularını Themis heykeli gibi saklayan koyu çerçeveli gözlüğüyle sadece işini yapmaya odaklanarak suçlulara, ''suçludur'' diyor. Yargıcın olayları çözmesinde basın mensuplarının da, sadece işlerini yaparak adalete yardım etmelerinin katkıları bulunuyor.

Devletin önemli makamları ele geçirildikten sonra her şeyin nasıl da el altında oynatılabileceğini gözler önüne seren film aynı zamanda adalet ve medya görevlilerinin ne kadar kıymetli olduğunu da bizlere hatırlatıyor.

Yönetmenin ''Sıkıyönetim Üçlemesi'nin ilk filmi olan Z (1969)'dan sonra dilerseniz L'aveu (1970) ve État de siège (1972) filmlerini de izleyebilirsiniz.

Filmin imdb profiili: https://www.imdb.com/title/tt0065234/


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gölge Oyunu (1993)

Aaahh Belinda (1986)

Talihli Amele (1980)

Il était une fois... la vie (1987-1988) Bir Zamanlar... Yaşam

İlk Yarım Saatine Sabredebilirseniz Çok İyi Bir Film İzleyeceksiniz