Cyrano de Bergerac (1990)

Edmond Rostand'ın aynı adlı oyunundan uyarlanan Cyrano de Bergerac (1990) filminde sivri dilli bir şair, bir aşık ve usta bir asker olan Cyrano'nun tutku ve sufle dolu hayatını izleme şansı elde ediyoruz. Filmin başrol oyuncusu Cyrano'yu Gerard Depardieu canlandırmaktadır. Roxane karakterini ise Dünyanın Tüm Sabahları filminden tanıdığımız Anne Brochet oynamaktadır.

Kuzeni Roxane'a aşık olan Cyrano, bu aşkını kendisini uzun burnundan dolayı çirkin bulduğu için ona açamaz. Roxane genç ve yakışıklı bir erkek olan Christine'den hoşlanır. Christine de Roxane'dan hoşlanmaktadır ama güzel konuşamadığı için onunla iletişime geçemez.

Bir gün Roxane, Cyrano'nun bölüğünde yer alan  Christine'den hoşlandığını Cyrano'ya açıklar. Bu günden sonra Cyrano Christine ile dost olur ve Roxane'a, onun hoşlanacağı edebi ve zarif sözleri söyleyebilmesi için Christine'e suflörlük yapar. Araya bir savaş girer. Cyrano her gün ölümü göze alarak büyük bir tutkuyla kaleme aldığı aşk mektuplarını Christine adına Roxane'a gönderir.

Filmin imdb profili: https://www.imdb.com/title/tt0099334/


Oyunun ünlü tiradı ''non merci''yi dilimize ''hayır teşekkürler'' diye çevirmeyip çevirmenliğin ne kadar değerli bir meslek, değerli bir sanat olduğunu ''istemem eksik olsun''la okuyuculara ve izleyicilere hatırlattığı ve eserin genelindeki dil güzelliği için Sabri Esat Siyavuşgil takdiri gerçekten hak ediyor.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gölge Oyunu (1993)

Aaahh Belinda (1986)

Talihli Amele (1980)

Il était une fois... la vie (1987-1988) Bir Zamanlar... Yaşam

İlk Yarım Saatine Sabredebilirseniz Çok İyi Bir Film İzleyeceksiniz