Mon oncle Antoine (1971) Antoine Amcam

Kanada'nın Quebec kentinin şehirden uzak bir kasabasında geçen filmde büyüklerin bozulmuş ve hüzünlenmiş hayatlarıyla beraber küçüklerin henüz bozulmamış ve saf hayatlarını bir arada izliyoruz.

Antoine ve karısı kasabanın dekorasyon, oyuncak, giyim gibi farklı alanlardaki ihtiyaçlarını karşılayan ve evleri olarak da kullandıkları büyük bir dükkan işletmektedir. Aynı zamanda cenaze işleriyle de ilgilenmektedirler. Çocukları olmamıştır ama ergenlik çağındaki Benoit ve Carmen'i çocukları gibi büyütüp onlara ufak işler vermişlerdir.

Filmi iki parçaya bölersek; ilk parçada, yaklaşan Noel'in kasabada yarattığı heyecana tanık olup filmdeki önemli karakterlerin yolunda gittiği söylenebilecek hayatlarını izliyoruz. İkinci parçada ise tam da Noel günü ölen bir çocuğun cenazesini taşımak için Benoit ve amcası Antoine'ın çıktığı yolculukla beraber yaşanan olaylara tanık oluyoruz. Hava şartlarının oldukça çetin olduğu bölgede, zor da olsa cenaze evine ulaşan Antoine ve Benoit, ölmüş olan çocuğu yanlarında getirdikleri tabuta koyarak cenaze işlemlerini gerçekleştirmek üzere dükkanlarına taşımaya koyulurlar.

Dönüş yolunda Antoine, film boyunca temizliğin ve saflığın simgesi olan Benoit'ya hayatında yaşadığı mutsuzlukları ve hayal kırıklıklarını itiraf eder. Antoine'ın sarhoşluğu ve Benoit'nın acemiliği yüzünden cenazeyi at arabasından düşürürler ve tekrar arabaya yükleyemezler.

Eve döndüklerinde Benoit bu sefer de Antoine'ın karısının hayatındaki önemli bir noktaya tanık olur. Ardından yol yorgunluğuyla uykuya dalan Benoit, filmin en güzel sahnelerinden birinde, rüyasında, kendisi gibi ergen bir arkadaşıyla beraber dikizlediği bir kadını ve tabutu bir arada rüyasında görür. Uyandırılarak yarım kalan cenaze işinin tamamlanmasına yardım etmesi istenir. Ancak o iş zaten sonuçlanmıştır.

Filmin imdb profili: https://www.imdb.com/title/tt0067439/

Filmin izleme linki (Linki kopyalayıp bir Youtube video dönüştürücüsü sitesi aracılığıyla indirebilirsiniz. Türkçe altyazının doğru senkronizasyonu için 27 saniyelik bir geri sarma yapılması gerekiyor. VLC Media Player kullanıyorsanız bunu g ve h tuşlarıyla, BS Player kullanıyorsanız bunu ctrl'ye basılı tuttuktan sonra sol ve sağ yön tuşlarından yararlanarak yapabilirsiniz. Elle ayarlama yapmaktansa Nasıl Sinema Arşivi Oluşturulur? başlıklı yazımdaki Youtube kısmını okuyarak program aracılığıyla bunun nasıl yapılabileceğini öğrenebilirsiniz.): https://www.youtube.com/watch?v=RROqgJvr8ZM&


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gölge Oyunu (1993)

Aaahh Belinda (1986)

Talihli Amele (1980)

Il était une fois... la vie (1987-1988) Bir Zamanlar... Yaşam

İlk Yarım Saatine Sabredebilirseniz Çok İyi Bir Film İzleyeceksiniz