Nasıl Sinema Arşivi Oluşturulur?

Paylaştığım bazı filmler için zaman zaman nasıl bulabilirim, nasıl izleyebilirim gibi sorularla karşılaşıyorum. Bu konuda sinema ilgililerine yardımcı olabilmek adına bu yazıyı yazmaya karar verdim.

İzlemek istenilen filmi, adını internete yazıp ardından izle kelimesini ekleyerek bulmak mümkün. Ancak bazı filmleri, özellikle az rağbet görenleri, az izlenenleri, yapım tarihi eski olanları bulmak bazen zor bir hal alıyor ya da bu filmler bazen hiç bulunamayabiliyor. Bir kere izlenip beğenilen bir filmin yeniden izlenmek istenebileceği ya da o filmin yönetmeninin diğer filmlerinin de izlenmek istenebileceği düşünüldüğünde her seferinde film adını internete yazarak o filmi aramaktansa filmleri bilgisayarda arşivlemek çok daha kullanışlı ve güzel bir eylem.

Sinema Kütüphanesi

Nasıl ki insan evinde kütüphane olmasından, okuduğu kitaplara yakın olmaktan, onları açıp kurcalayabilmekten, elinin altında hemen ulaşmaktan zevk duyar, mutlu olursa bu durumun bir benzeri sinema kütüphanesi için de geçerli. Film arşivi nasıl yapılır konusunda kendi zevklerime ve yöntemlerime göre yaptığım arşiv yapımı sizlerle paylaşacağım; incelemek size bir fikir verebilir, yardımcı olabilir.

Torrent Programı

Filmler parayla satın alınabileceği gibi internet üzerinden indirilerek de elde edilebiliyor. Eğer internet üzerinden indirerek film arşivi oluşturacaksanız bu anlatacaklarımın size bir yardımı olacaktır. Öncelikle bilgisayarınıza torrent programını kurmanız gerekiyor. İnternete utorrent indir, bittorrent indir gibi anahtar kelimeler yazarak bu programı kolayca indirebilirsiniz.

Torrent ile Nasıl Film İndirilir?

Programı bilgisayarınıza indirdikten sonra izlemek istediğiniz filmin adını torrent sitelerinde aratmanız gerekiyor. Bu aramaları yaparken filmin özgün adını kullanmak genelde yeterliyken, az rastlanılan dillerdeki filmlerin İngilizce adlarını yazarak da aratma yapmakta fayda var. Sanat filmleri için filmin özgün adını yazarak o filmi bulamazsanız bir de filmin imdb profilinde language kısmında bulabileceğiniz İngilizce adı kullanarak aratma yapabilirsiniz. Arama işleminizi gerçekleştirirken filmin yılını da adının ardına eklemeniz faydalı olacaktır. Çünkü o adla ilgili başka dosyalar da karşınıza çıkabiliyor.

Filmi bulduğunuzda, bazı sitelerde değişik şekilleri olmakla beraber genellikle download torrent yazan kısma tıklayarak torrent dosyasını indirebilirsiniz. Sinema arşivi için indirdiğiniz torrent dosyasına tıklayarak da filmin torrent ile inmeye başlamasını sağlayabilirsiniz. İnmeye başlayan bir film internetiniz kesilse bile, internet bağlantınız sağlandıktan sonra yeniden inmeye devam eder. Aynı şekilde, bilgisayarınızı kapatsanız bile, yeniden açtıktan sonra torrent programını çalıştırarak indirmeye kalan yerden devam edebilirsiniz. Bazı torrent dosyaları eski ya da zayıf oldukları için yavaş inebiliyor ya da hiç inmeyebiliyor. Böyle durumlarda bir başka torrent dosyasını deneyebilirsiniz.

Film Torrent Siteleri

İşin yasallığına dair herhangi bir net bilgim olmadığı için bu yazıda anlattığım indirme yöntemlerinin yasal olamama ihtimallerini de belirterek üzerimdeki sorumluluğu atmak istiyorum. Gelelim, film indirebileceğiniz torrent sitelerine. Bu sitelerin bazıları zaman içinde yok olsa ve her geçen gün yenileri ortaya çıksa da bazılarının adını anarak sizi olası bir zahmetten kurtarmak isterim. torrentdownload.ch, limetorrents, yts.am, mkvcage, usabit, the pirate bay, zamunda, kickass-cr gibi örnekler film arşivi oluştururken işinize yarayabilir. Kendim pek karşılaşmasam da bazı torrentlerde virüs gibi problemler doğması olasılığına karşılık bilgisayarınızda antivirüs programı gibi programlar bulundurmanız her ihtimale karşılık yararlı olacaktır.

Youtube 

Bazı filmler Youtube'da yüklü olarak bulunabiliyor. Bu filmlerin linkini kopyalayarak bir mp4 dönüştürücüsü sitesi üzerinden bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Bu yöntemle indirilen filmler torrent ile indirilen filmlere oranla daha az alan kaplıyor. İndirdiğiniz filme altyazı bularak filmi istediğiniz dilde altyazılı olarak izleyebilirsiniz. Bazı altyazılarda senkronizasyon problemi ile karşılaşırsanız altyazıları ileri ya da geri sarma özelliğinden yararlanabilirsiniz. Eğer VLC Media Player programını kullanıyorsanız g ve h tuşları ile ileri ya da geriye doğru sarma yapabilirsiniz. BS Player programında ise ctrl tuşuna basılı tuttuktan sonra yön tuşlarından sola ya da sağa doğru basarak altyazının görünme zamanında değişiklikler yapabilirsiniz. Bu manuel yöntemlerle uğraşmaktansa Subtitle Workshop programı aracılığıyla senkronizasyon ayarı yapabilirsiniz. Seçtiğiniz altyazı dosyasını açtıktan sonra tüm altyazılarınızı ctrl + a kısayoluyla seçip ardından Edit ve Timings seçeneklerini kullanarak mevcut altyazının tamamının istediğiniz kadar ileriden ya da geriden gelmesini sağlayabilirsiniz.

Film Altyazısı Nasıl Bulunur?

Filmi altyazılı olarak izleyeceğiniz için indirdiğiniz dosyaya uygun bir altyazı bulmanız gerekecektir. Bu yüzden sinema arşivi için indireceğiniz filmin adını ve yılını internete yazıp ardından Türkçe altyazı ya da, İngilizce altyazıyla izlemek istiyorsanız İngilizce altyazı yazarak aratıp turkcealtyazi.com ya da opensubtitles.org gibi sitelerden indirebilirsiniz. Sanat filmleri indirirken bunlarla hiç uğraşmadan, bsplayer adlı programı bilgisayarınıza kurup, video dosyasını bu programla çalıştırırsanız program otomatik olarak size altyazıyı bulacaktır. Bazı durumlarda altyazı var olmasına rağmen bulamadığı da olmuyor değil. Öylesi bir durumda internetten aratarak bulabilirsiniz.

Film Arşivi Nasıl Olmalı?

Film arşivi nasıl olmalı konusuna gelecek olursak kendimden örnekler vermek istiyorum. Aşağıdaki fotoğrafta da görebileceğiniz gibi benim sinema klasörümün içine girildiğinde filmlerin oyunculara, ödüllere, türlere, yıllara ve yönetmenlere göre bölündüğü görülüyor. Burada en gerekli olan iki bölümün yıllara göre filmler ve yönetmenlere göre filmler klasörleri olduğunu düşünüyorum.



Yönetmenlere Göre Filmler

Film nasıl arşivlenir konusunda yönetmenlere göre düzenleyeceğiniz klasörü benim yaptığım gibi Alman Sineması Yönetmenleri, Amerikan Sineması Yönetmenleri gibi ülkelere göre bölebilirsiniz.



Yıllara Göre Filmler

Filmleri yıllara göre arşivlerken fotoğrafta da görebileceğiniz gibi 1960'lar, 1970'ler gibi onar yıllık dilimlere bölebilirsiniz. Her on yılın içine, örneğin 1960-1965 arası filmler, 1965-1970 arası filmler diye ek bir klasör koyup o klasörleri de 1961, 1962; 1966, 1967 gibi tek bir yıla inen iç klasörlerle destekleyebilirsiniz.



Yıllara Göre Arşivlemenin Avantajları

Film arşivleme nasıl yapılır konusunda yönetmenlere göre filmler klasörünün dışında bir de yıllara göre filmler klasörü oluşturmanız şöyle bir avantaj sağlayacaktır: Bilgisayarınıza indirdiğiniz ve favori yönetmenlerinizden birine ait olmayan ancak arşivinizde yer vermek istediğiniz bir film olduğunda o filmi yıllara göre filmler klasörünüze koyabilirsiniz. Ayrıca, yönetmenlere göre filmler klasörünüzdeki bir filmin yılı neyse, o filmin bir kısayolunu ait olduğu yıla yerleştirerek o yılda çekilmiş olan ve arşivinizde yer alan filmleri görebilirsiniz. Canınız 1967 yılında yapılmış bir film izlemek istediğinde aşağıdaki fotodaki gibi bir klasörle karşılaşıp dilediğinizi seçebilirsiniz.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gölge Oyunu (1993)

Aaahh Belinda (1986)

Talihli Amele (1980)

Il était une fois... la vie (1987-1988) Bir Zamanlar... Yaşam

İlk Yarım Saatine Sabredebilirseniz Çok İyi Bir Film İzleyeceksiniz