Le professionnel (1981) Profesyonel

Başrolünde Godard'ın Çılgın Pierrot ve Türkiye'de özgün olmayan bir şekilde Serseri Aşıklar adı konan À bout de souffle adlı filmlerinden tanıdığımız ve gün itibarıyla hâlâ hayatta olup 84. yaşını yaşamakta olan Jean-Paul Belmondo'nun yer aldığı Le professionnel (1981) filminde bir ajanın, kendi servisi tarafından satılmasına rağmen verdiği mücadeleyle geri dönerek yaşadıklarının hesabını sormak için giriştiği çabalarla baş başa kalıyoruz.

Joss, kendisine verilen bir görevle Afrika'nın adı sanı bilinmeyen bir ülkesine, o ülkenin başkanını öldürmek için gönderilir. Ancak bu süreçte politik durumlar değişir ve öldürme görevi iptal edilir. Joss'un bağlı olduğu kurum görev iptalini, kendi ajanlarına bildirmektense o ülkeyi suikast ihtimaline karşı haberdar ederek yerine getirir. Bu uyarı sonucunda Joss yakalanır ve iki yıl boyunca orada hapis yatar. Hapis yaşamında tanıştığı ve yerel halktan olan bir arkadaşıyla beraber ajanlık eğitimini ve yeteneklerini kullanarak oradan kaçmayı başarır.

Le professionnel (1981) filmi bu kaçıştan sonra Fransa'ya taşınır. Joss, ülkesine döndüğünü bağlı olduğu servise bildirir. Ancak o, iki yıl boyunca yaşadıklarından dolayı artık değişmiştir. Eşini ziyaret ederek özlem giderir. Onu arayan diğer ajanların her zaman bir adım önünde olduğunu göstererek onları cezalandırır. Fransa'ya bir ziyarette bulunacak olan Afrika ülkesi başkanını öldürerek görevini tamamlamayı planlar ve bunun için sahip olduğu üstün eğitimi ile zekâsından yararlanır.

Eser, Joss'un tek başına verdiği mücadelenin ve onu geçmişte yüzüstü bırakan gizli servisin yaşadığı şokla beraber bürokrasinin vefasızlığını yansıtmasıyla etkileyici bir suç ve dram filmine dönüşüyor. Bunda, filmin neredeyse her sahnesinde gördüğümüz, sinemaseverler olarak birçoğumuzun da, hadi öyle demeyeyim sadece kendimi kast edeyim, aslında sadece geçmişteki bir iki önemli filminden tanıdığımız Jean-Paul Belmondo'nun kendini, bu filmde onu unutan gizli servise olduğu gibi, benim gibi sinemaseverlere bir kez daha göstermesinin de payı var. Ve, eğer iyi bir film izliyorsak, müzikleri de güzelse, jeneriğinde adını görürsek şaşırmamamız gereken, gün itibarıyla 89. yaşını yaşayan Ennio Morricone'nin de payı var.

Filme, bazı noktaların daha iyi işlenip anlatılabileceği üzerine bazı eleştiriler getirilebilir ama ben bu güzel filmi yukarıdaki iki neden dolayısıyla da paylaşmaya değer buldum.

Filmin imdb profili: https://www.imdb.com/title/tt0082949/


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gölge Oyunu (1993)

Aaahh Belinda (1986)

Talihli Amele (1980)

Il était une fois... la vie (1987-1988) Bir Zamanlar... Yaşam

İlk Yarım Saatine Sabredebilirseniz Çok İyi Bir Film İzleyeceksiniz