The Comfort of Strangers (1990) Yabancıların Rahatlığı

Modern İngiliz edebiyatının önemli yazarları arasında yer alan Ian McEwan'ın, Türkçede Yabancı Kucak adıyla yayımlanan romanından uyarlanan bir film. Bu filmden bloğumda ilk olarak Yabancı Filmlerin Türkçe Adları başlıklı yazımda bahsetmiştim.

Yıllar önce okuduğum bu romanda hikayenin nerede geçtiğine dair bir bilgi olmadığını hatırlıyorum. Kitabı filme uyarlayan yönetmen Paul Schrader hikayeyi Venedik'e yakıştırmış olmalı ki filmi burada çekmiş. Filmin senaristliğini ise önemli bir oyun yazarı olan Harold Pinter yapmış.

Sevdiğim filmler arasında yer alan The Comfort of Strangers (1990), yıllar sonra yeniden izlediğimde hüzünlü, bir yandan da güzel filmlerin sonunda duyulan bir etkiyi bir arada bıraktı üzerimde. Gün batarken izlemeye başlayıp, artık hava karardığında filmin bitmiş olması ve filmdeki hikayenin de bu duruma benzer bir özellik göstermesi de bunda bir etken olabilir. Ama en önemli etkenlerden biri şüphesiz ki Venedik. Uzun bir süre yaşanırsa insanı hüzne boğacak, insana sıkıntı verecek bir şehir etkisi uyandırıyor bende Venedik. Dar sokaklar, puslu hava, her yanı saran sular...

Çok güzel bir açılışla başlayan film, harika müziğiyle bizleri hikayeye hazırlıyor adeta. Tatillerini geçirmek için Venedik'e ikinci defa gelen bir İngiliz çift, bir gece vakti, yollarını kaybetmişken Christopher Walken'ın canlandırdığı Robert'la karşılaşır.
Güven vermeyen ve şüphe uyandırıcı bir etki bırakan bir karakter yaratmak için Christopher Walken gibi bir oyuncuyu tercih etmek oldukça doğru bir seçim olmuş.

Robert karakteri çocukluğunda babasının otoritesi altında ezilmiş bir karakterdir. Hayatındaki bazı anlarda insanlara babasını hep aynı kelimelerle, filmin başında dinlediğimiz gibi, ardından bir hikayeye bağlayarak anlatmaktadır. Robert ve sevgilisiyle tanışan çiftimiz beklenmedik olaylar yaşar.

Filmin imdb profili: https://www.imdb.com/title/tt0099292/


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gölge Oyunu (1993)

Aaahh Belinda (1986)

Talihli Amele (1980)

Il était une fois... la vie (1987-1988) Bir Zamanlar... Yaşam

İlk Yarım Saatine Sabredebilirseniz Çok İyi Bir Film İzleyeceksiniz