Sinema Nedir? - Andre Bazin

Fransız Sineması'nın en önemli eleştirmenlerinden biri olan André Bazin Sinema Nedir? adlı bu kitabında sinemanın doğuşundan gelişimine, gelişiminden geldiği son noktaya kadar uzanan geniş ve düşünce dolu bir yolculukla sinemaseverlere arkadaşlık ediyor.

1958 yılında hayatını kaybeden ve Truffaut'nun da arkadaşı olan Bazin için Truffaut 1959 yapımı meşhur filmi 400 Darbe'yi ithaf etmiştir. Kitabında sinemanın diğer büyük sanatların yanında nasıl bir bebek olduğundan ve ne denli bir gelişme yaşadığından bahsediyor. Bunun yanı sıra Bazin; tiyatronun sinemaya olan etkisinden, romanlardan uyarlanan filmlerden, filmleştirilmiş tiyatrolardan; gerçeklik ve kurmacadan; Fransız, Amerikan ve İtalyan sinemalarından; önemli yönetmenlerin sinema tarihine geçmiş değerli eserlerinden bolca bahsediyor.

Bir Kitaptan Uyarlanan Filmler ve Yaratılan Filmler adlı blog yazımda kendimce değindiğim bir konu olan uyarlama filmler hakkında ufkumu daha genişleten değerli görüşlerini okumak günümüzden 60 yıl öncesi ile şimdi arasında yakın ve keyifli bir beyin fırtınası yapabilmeme yardımcı oldu.

Benim okuduğum baskının kapağında ne yazık ki, 1959 yılında çekilmiş olan North by Northwest filminden bir illüstrasyona yer verilmiş. Ne yazık ki dedim çünkü yukarıda da belirttiğim gibi Bazin 1958 yılında ölüyor. Yani bu filmi izlemiş olamaz. İzlemiş olabileceği bir filmle ilgili ya da kitabında bahsettiği bir filmden bir görsel seçilseymiş daha ince olurmuş.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gölge Oyunu (1993)

Aaahh Belinda (1986)

Talihli Amele (1980)

Il était une fois... la vie (1987-1988) Bir Zamanlar... Yaşam

İlk Yarım Saatine Sabredebilirseniz Çok İyi Bir Film İzleyeceksiniz