Dekalog (1989-1990) On Emir

Polonya Sineması'nın büyük ismi, sanat filmi yönetmenleri arasındaki Krzysztof Kieslowski'nin en önemli eserlerinden biri olan on bölümlük On Emir dizisi sizi, sinema aracılığıyla, hayat üzerine derin düşüncelere davet ediyor.

Farklı konulardan oluşan ve bölümler arasında ufak bağlantılar bulunan dizi ile on farklı hikâye izleyecek, Kieslowski'nin gözünden hayata tanık olacaksınız. Dekalog (1989-1990) dizisinin beşinci ve altıncı bölümleri daha sonra yönetmen tarafından uzun metrajlı çekilerek de filmleştirilmiştir.

Bu 10 bölümlük harika diziyi yıllar sonra, 2020 yılının mart ayının sonlarında yeniden izlemeye başladım ve bu paragrafı da bunun üzerine ekliyorum. Kieslowski 10 Emir'i günlük yaşamda insanların yaşadığı dramlar, çatışmalar ve sorunlar üzerinden kendine özgü anlatımıyla çok güzel bir şekilde işlemiş. Daha sonra uzun metrajlı film olarak da çektiği 5. bölüm idam cezası üzerine insanı müthiş bir sorgulamaya iterken adeta saf aşk üzerine çekilmiş (ve uzun metrajlı versiyonu da bulunan) 6. bölüm ise genç bir erkek karakter üzerinden saf duyguları o kadar güzel anlatıyor ki bu bölümden bir kesit hazırlayıp paylaşmak istedim. Her bölümde (son bölüm hariç) yer alan İsa karakteri modern hayatta koca binaların içerisinde yaşayan yüzlerce insanın arasından ya da sokaklardan öylece geçip gidiyor ve kendisini karakterlere hafiften hissettirerek esere daha da güzel bir anlam katıyor.

Ayrıca Dekalog'tan iki örneğin de yer aldığı, blogtaki bir yazı için: Sinemada Sembol ve Metafor Kullanımının Gerçeklikle İlişkisi

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gölge Oyunu (1993)

Aaahh Belinda (1986)

Talihli Amele (1980)

Il était une fois... la vie (1987-1988) Bir Zamanlar... Yaşam

İlk Yarım Saatine Sabredebilirseniz Çok İyi Bir Film İzleyeceksiniz