Talvisota (1989)

Sinemada genellikle ABD, Fransa, Rusya, İngiltere, Japonya gibi ülkelerin filmleri üzerinden konuk olduğumuz II. Dünya Savaşı'na, 2023 yılında NATO'ya üye olan Finlandiya açısından, bu ülkenin SSCB işgaline karşı 39 sonu, 40 başında verdiği mücadele ile konuk olduğumuz çok iyi bir film Talvisota (1989).

Yaklaşık olarak üç saat yirmi dakikalık uzun süresi içerisinde hikâyesini acele etmeden, iyi bir görüntü yönetmenliği ile beraber; sadece savaşa değil, askerlerin savaş dışı zamanlarına da odaklanarak yavaş yavaş anlatan, Fin halkının arasında, bir grup askerin ve zaman zaman sivillerin gözünden 1939 ve 1940 yılında ülke savunmasına, savaştaki bir ülkeye konuk olduğumuz bir eser Kış Savaşı (1989).

Üç buçuk ay kadar süren Kış Savaşı'nda Finlandiya, çok kayıp verdirdiği SSCB'ye teslim olmuş ve bunun sonuncunda Moskova Barış Antlaşması imzalanmış. Bu anlaşma 1941 Haziran'ında başlayan Devam Savaşı'na kadar geçerliliğini korumuş.

Savaşı bir kahramanlık ya da aksiyon dolu anlar olarak değil, gerçekçi şekilde, askerlerin korkusu ve deneyimsizliği ile beraber de anlatan, soğuk İskandinavya'da geçen bir film.

Sinemada genellikle adından Aki Kaurismäki ile söz ettiren Finlandiya'da, bir başka yönetmen tarafından yapılmış Talvisota (1989); Berlin Film Festivali'nde Altın Ayı Ödülü için de yarışmış.





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gölge Oyunu (1993)

Aaahh Belinda (1986)

Talihli Amele (1980)

Il était une fois... la vie (1987-1988) Bir Zamanlar... Yaşam

İlk Yarım Saatine Sabredebilirseniz Çok İyi Bir Film İzleyeceksiniz