A Passage to India (1984)

İngiltere'den Hindistan'a bir ziyaret için gelen bir yaşlı ve bir genç kadın, buradaki İngilizlerin çoğunun yerli halka sömürgeci-sömürülen ilişkisiyle yaklaştığını görür. Hem bir ülkeyi hem de bu ülkenin insanlarını tanımak isteyen bu ikili, insan-insan ilişkisi kurmaya çalışır, İngiltere-Hindistan ilişkisi üzerine çok iyi bir film olan A Passage to India (1984)'te.

Bir mahkeme filmi olma özelliğini de taşıyan Passage to India (1984); iki İngiliz hanımefendiyi, misafirperverliğini göstermek için bölgedeki mağaralara gezintiye götüren Doktor Aziz'in saldırı suçlamasıyla karşı karşıya kalmasını, bunun sonucunda kurulan mahkemenin İngiltere-Hindistan ilişkisinin siyasi boyutunu ortaya çıkararak sıradan bir mahkemeden çok daha fazla önem kazanmasını da konu alıyor.

Harika doğa manzaraları içeren, insan ilişkilerinin sömüren-sömürülen ilişkisi nedeniyle üst-ast ilişkisine, efendi-köle ilişkisine dönüşmesine değinen; iyilik ve arkadaşlık ile farklı kültürlerden insanların birbirlerine insanca yaklaşabileceğini, sömürgeciliğin insanlık dışılığını anlatan çok güzel bir film A Passage to India (1984).


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gölge Oyunu (1993)

Aaahh Belinda (1986)

Talihli Amele (1980)

Il était une fois... la vie (1987-1988) Bir Zamanlar... Yaşam

İlk Yarım Saatine Sabredebilirseniz Çok İyi Bir Film İzleyeceksiniz