Mihai Viteazul (1971)

Romanya'nın ulusal kahramanlarından olan, Eflak voyvodalığı ünvanını aldığı Osmanlıyla savaşan, atalarının bağı bulunan Boğdan ile Erdel'i de ülkesiyle birleştirmek isteyen hükümdarın yaptıklarını anlatan; iyi bir tarihsel, yaşamöyküsel, destansı film Mihai Viteazul (1971).

1590'lardan 1601'e kadar uzanan süreç içerisinde Eflak, Boğdan, Erdel bölgesini (günümüzde Romanya, Moldova, Transilvanya) bir araya getirip kendi güçlü ülkesini kurmak isteyen bir hükümdarın yaptıklarını ve uğradıklarını 3 saat 20 dakikalık bir süre içerisinde anlatan değerli bir eser Mihai Viteazul (1971).

Dönemin siyasi şartlarını, motivasyonlarını ve din odaklı ayrışmayı başarılı bir şekilde anlatan Mihai Viteazul (1971); Müslüman dünyasını temsil eden Osmanlı ile Hristiyan dünyasını temsil eden Avrupa arasında kalmış, önemsiz görülen bir bölgenin liderinin kendi ülkesini bağımsız kılma çabasını, gerçekleştirdiği savaşları ve arkasından gerçekleştirilen hamleleri izleyicilerine gösteriyor.

Aynı dine mensup ülkeler arasında ortaya çıkabilen milliyetçi siyasi çekişmeler de 16. yüzyıl sonları ile 17. yüzyıl başları arasında, İstanbul ve Romanya civarında geçen filmin öyküsünde önemli bir yere sahip.










Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gölge Oyunu (1993)

Aaahh Belinda (1986)

Talihli Amele (1980)

Il était une fois... la vie (1987-1988) Bir Zamanlar... Yaşam

İlk Yarım Saatine Sabredebilirseniz Çok İyi Bir Film İzleyeceksiniz