Değirmen (1986)

Reşat Nuri Güntekin'in romanından uyarlanan Değirmen (1986) filminde 1914 yılında Sarıpınar adlı bir kasabaya konuk oluyoruz. Ufak bir deprem atlatan bu kasabanın adı, kaymakamının yönetim zafiyeti göstermesi yüzünden büyük bir felakete uğramış gibi yankılanır. Bu yanlış haberin üstesinden nasıl gelinecektir?

Yıkılmak üzere olan Osmanlıda geçen Değirmen (1986) filminde bulunduğu kabın şeklini alarak görevini layığıyla yerine getirmek yerine sadece idare etmeye çalışan bir kaymakam ve çevresindeki kişiler kasabalarına gelen yetkilileri ağırlar.

Bürokrasinin ve devlet çalışanlarının doğru işlemeyişi, sefalet ve yoksulluk, kaderine terk edilmişlik, çıkarcılık ve yetkili kişilere yaltaklanarak işlerini sürdürmeyi umut etmek gibi temel sorunları işleyen roman ve film, gericilere dair eleştirileri de içeriyor. Filmin sonu ile romanın sonu arasında zıt yönde bir farklılık bulunuyor.

Anadolu'nun zaten bir zelzele olmadan da sanki bir zelzele olmuşçasına harap bir hâlde olmasının trajikomikliğini içeren bu değerli ve eleştirel eser, idare yetkililerinin halktan kopukluğuna da güzel bir örnek. 





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gölge Oyunu (1993)

Aaahh Belinda (1986)

Talihli Amele (1980)

Il était une fois... la vie (1987-1988) Bir Zamanlar... Yaşam

İlk Yarım Saatine Sabredebilirseniz Çok İyi Bir Film İzleyeceksiniz