Bir Film Nasıl Okunur? - James Monaco

Bir sinemasever için kaynak ve başvuru kitabı niteliği taşıyabilecek donanıma sahip olan James Monaco'nun Bir Film Nasıl Okunur? adlı eserinde sinemanın yaşadığı teknolojik gelişmelerden dünyanın dört bir yanındaki yönetmenlere ve filmlerine, çeşitli kuramlara ve akımlara kadar geniş bir çapta detaylı bilgiler yer alıyor.

Jamed Monaco'nun detaycı ve titiz çalışması sinemayı ve bu sanatın gelişimini daha iyi anlamayı sağlayacak birçok yararlı bilgiye yer vererek işin hem teknik ve teknolojik boyutunu hem de sanat boyutunu başarılı bir şekilde açıklayarak anlatıyor. Eserde aynı zamanda medyaya ve sinemanın medya ile olan ilişkisine ve medyanın zaman içerisindeki gelişimine de yer veriliyor.

Kitapta yedi ana başlık bulunuyor: Bir Sanat Olarak Sinema, Teknoloji: Görüntü ve Ses, Sinema Dili: Göstergeler ve Sözdizimi, Sinema Tarihinin Biçimlenişi, Sinema Kuramları: Biçim ve İşlev, Medya: Her Şeyin Merkezinde, Multimedya: Sayısal Devrim.

Bu gönderiyi paylaştığım zaman itibarıyla kitabın Türkiye'deki yayıncısı Oğlak Yayınları'nın yaptığı yeni baskılar ne yazık ki yok. Yayınevine gönderdiği e-postaya aldığım cevapta da bu kitabın yeni baskılarına dair bir çalışmaları olmadığını öğrendim. İkinci el kitap satışı yapan Nadir Kitap, Kitantik gibi siteler aracılığıyla esere erişebilirsiniz.

Blogta yer alan 2000 öncesi ve Türkçe olmayan filmlerin birçoğunun adı kitapta da geçiyor. Kitabın kapağındaki film: Thelma & Louise (1991)



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gölge Oyunu (1993)

Aaahh Belinda (1986)

Talihli Amele (1980)

Il était une fois... la vie (1987-1988) Bir Zamanlar... Yaşam

İlk Yarım Saatine Sabredebilirseniz Çok İyi Bir Film İzleyeceksiniz