24 Frames (2017) 24 Kare

Abbas Kiyarüstemi'nin son filmi olma özelliğini de taşıyan 24 Frames (2017) adlı bu minimal eserde 24 ayrı kısa film niteliğindeki 24 ayrı tek plan çekiminden doğaya, hayvanlara ve insana dair çeşitli hikâyeler izliyoruz.

İlk kare Karda Avcılar tablosunun bir tür animasyonuyla karşımıza çıkarken daha sonraki kareler animasyon ve efektlerin gerçek görsellerin üzerinde kullanılmasıyla zenginleştirilmiş.

Her biri kendi içerisinde farklı farklı hikâyeler sunan kareler kameranın tek plan çekimi sayesinde aslında izleyicilerini de o anın tanığı haline getirerek görüntünün içine sokuyor ve bunu yaparken aslında fotoğraf tekniğinden yararlanıyor. Çünkü kamera sabit kaldığında bakış açısı yönetmen aracılığıyla değiştirilemediği için o anı daha da içinden, yönetmenin yeni bir dokunuşuna gerek kalmadan izleyebilmeye dair bir avantaj oluşabiliyor seyirciler için.

Abbas Kiyarüstemi'nin fotoğrafçı yönünü de ön plana çıkaran bu deneysel ve başarılı çalışma son derece estetik ve anlamlı görsellerin yanı sıra doğanın ve hayvanların seslerine ve zaman zaman çeşitli müzik eserlerine yer veriyor.

Filmin imdb profili: https://www.imdb.com/title/tt6777170/



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gölge Oyunu (1993)

Aaahh Belinda (1986)

Talihli Amele (1980)

Il était une fois... la vie (1987-1988) Bir Zamanlar... Yaşam

İlk Yarım Saatine Sabredebilirseniz Çok İyi Bir Film İzleyeceksiniz