La passion de Jeanne d'Arc (1928) Jan Dark'ın Çilesi

15. yüzyılda yaşamış olan ve 19 yaşında kilise tarafından idama mahkûm edilip yakılarak öldürülen Jeanne d'Arc'ın yargılanışı ve ardından gerçekleştirilen infaz çok etkileyici bir şekilde anlatılıyor. Eser mahkeme kayıtlarına dayanarak senaryolaştırılmış. Eserin negatifleri yanmış ve 1981 yılında Norveç'te bulunup 1985 yılında restore edilerek sinemaseverlere sunulmuş.

İngilizlerle Fransızların Yüzyıl Savaşları'nı gerçekleştirdiği bir dönemde yaşayan ve İngiliz yanlıları tarafından yargılanan Jan Dark erkek gibi giyindiği ve kendisinin Tanrı'nın kızı olduğunu söylediği için ölüm cezasına çarptırılır. Ölümünden sonra azize olarak anılan Jeanne d'Arc inandıkları yüzünden öldürülen ve tarihe geçmiş önemli karakterlerden biri.

Sessiz sinemanın en güzel örneklerinden biri olan ve sonradan bu eser için besteci Richard Einhorn tarafından bestelenen ve Criterion Koleksiyonu sürümünde de kullanılan Işığın Sesleri Oratoryosu ile beraber daha da etkileyici bir hal alan La passion de Jeanne d'Arc (1928) filminde yakın çekimlerle ve başroldeki Maria Falconetti'nin içe işleyen muhteşem oyunculuğuyla duygular son derece gerçekçi bir şekilde aktarılıyor. Filmin Vikipedi sayfasında da eserle ilgili değerli bilgiler yer alıyor.

Filmin imdb profili: https://www.imdb.com/title/tt0019254/


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gölge Oyunu (1993)

Aaahh Belinda (1986)

Talihli Amele (1980)

Il était une fois... la vie (1987-1988) Bir Zamanlar... Yaşam

İlk Yarım Saatine Sabredebilirseniz Çok İyi Bir Film İzleyeceksiniz