Un amour de Swann (1984) Swann'ın Aşkı

Un amour de Swann (1984)

Daha çok serinin ilk kitabı Swannlar'ın Tarafı'nı işleyen Un amour de Swann (1984) filmi bir resim uzmanı olan Swann'ın hafifmeşrep bir kadın olan ve sosyete çevrelerinde düşük ahlaklı olarak görülen Odette'e olan saplantılı aşkını anlatıyor. Eserde Alain Delon da Swann'ın dostu eşcinsel Charlus karakterini canlandırıyor.

Aşk ilişkisini daha çok cinsellik bağlamında ele alan Un amour de Swann (1984) filmi toplum içerisinde saygın bir konuma sahip olan ve bunu aşkı için riske atan Swann karakterinin gözünden Odette'in yanı sıra sosyete çevresini ve Charlus karakterini de tanımamızı sağlıyor.

Filmin imdb profili: https://www.imdb.com/title/tt0088315/


Marcel Proust'un yedi kitaptan oluşan ve 3000 sayfayı aşan, 20. yüzyıl edebiyatının en önemli eserleri arasında yer alan Kayıp Zamanın İzinde serisinin iki adet uyarlamasını kitabı daha okurken gözüme kestirmiş ve bu filmlere bloğumda yer vermek istemiştim. Romanın derinliğinin yanında sinemanın bazı zorunluluklarından dolayı (olay akışı sağlamak gibi), filmlerin bu büyük eseri okuma zevkinde olduğu gibi yansıtamadığı ve (gelecekte başka uyarlamalar yapılırsa)  yansıtamayacağı da aşikâr. Ancak romanı okuduktan sonra, okuduklarımızın hayalimizdeki imgelerini farklı bir göz üzerinden görmek ve eserin geçtiği dönemi görsel olarak izlemek ya da Kayıp Zamanın İzinde'nin bazı konularını olay bazında öğrenebilmek için filmler seyredilebilir.

Swann'ın, yazarın ve diğer bazı karakterlerin aşk hayatlarının yanı sıra kadın erkek ilişkileri, sosyete çevreleri, burjuva yaşamı, erkek ve kadın eşcinselliği, aşk, kıskançlık, Dreyfus Davası, edebiyat, resim, müzik, I. Dünya Savaşı, Sarah Bernhardt, çocukluk, gençlik, yaşlanma, hatıralar gibi konular bağlamında Marcel Proust'un izlenimlerini, duygularını ve düşüncelerini zevkle okuyarak (benim için öyleydi) öğrendiğimiz bir eser Kayıp Zamanın İzinde. Bu eseri bir sinema filmi olarak aktarmak hem neredeyse mümkün değil hem de sonucu edebiyatın sinemaya üstünlüklerine örnek olarak gösterilebilecek malzemeler vermek olacak bir çalışma ortaya koymak olacaktır muhtemelen.

Bu yazıyı Kayıp Zamanın İzinde Uyarlamaları olarak yazmayı planlamıştım ancak Un amour Swann (1984)'ü izledikten sonra fark ettim Le temps retrouvé, d'après l'oeuvre de Marcel Proust (1999) filminin Türkçe altyazısı yokmuş. Umarım en kısa sürede onun altyazısı da dilimize kazandırılır. Bu ikinci film romanı daha detaylı işlemişe benziyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gölge Oyunu (1993)

Aaahh Belinda (1986)

Talihli Amele (1980)

Il était une fois... la vie (1987-1988) Bir Zamanlar... Yaşam

İlk Yarım Saatine Sabredebilirseniz Çok İyi Bir Film İzleyeceksiniz