L'amour en fuite (1979) Kaçan Aşk

Geçirdiği zor çocukluğuyla beraber 400 Darbe filminden tanıdığımız Antoine Doinel aradan geçen 20 yılda artık orta yaşlarını yaşayan, ilişkileri üzerine Aşk Salatası adlı bir kitap yazmış, boşanmış ve bir çocuk sahibi romantik bir adam olarak hayatını sürdürmektedir L'amour en fuite (1979) filminde.

Eseri izlemeden önce,  eğer izlemediyseniz mutlaka 400 Darbe (1959) filmini izlemelisiniz çünkü Truffaut'nun bu önemli filmiyle, hikâyenin başlangıcı ve oradaki hikâyenin devamıyla ilgili birçok referans var bu filmde. Kaçan Aşk (1979)'da Antoine'ın evliliği de Truffaut'nun 1970 yapımı Domicile conjugal filmindeki evliliği üzerinden anlatılıyor; bu filmi izlemek de Kaçan Aşk'ı daha iyi anlamak için yardımcı olacaktır.

Truffaut Antoine Doinel karakterinin 400 Darbe'den sonra devam eden yaşamını bir dörtlemeyle anlatmış. Bu yazıyı yazdığım zaman itibarıyla dörtlemenin ilk iki filmini henüz izlememiş olduğum için üstteki ve alttaki paragraf bazı açılardan eksik kalmış. Dörtlemedeki filmler: Antoine et Colette (1962)Baisers volés (1968)Domicile conjugal (1970)L'amour en fuite (1979).

Truffaut'nun en önemli filmlerinden olmasının yanı sıra Jean-Pierre Léaud'nun (Antoine Doinel) da en önemli filmlerinden 400 Darbe'de yaratılan karakter ve hikâyenin yönetmenin ustalığı ve zekâsıyla beraber film film işlenmesi ve bir filmin içinden çocukluğunu tanıdığımız bir kahramanın büyüklüğünü, geçmişiyle bağlantılı referanslarla şimdiki yaşayışını görmemiz esere mükemmel bir anlam katıyor; adeta kurgu içindeki kurgu ve film içindeki filmle beraber o hikâyeler gerçeklik boyutlarına erişiyor.

Filmin imdb profili: https://www.imdb.com/title/tt0078771/


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gölge Oyunu (1993)

Aaahh Belinda (1986)

Talihli Amele (1980)

Il était une fois... la vie (1987-1988) Bir Zamanlar... Yaşam

İlk Yarım Saatine Sabredebilirseniz Çok İyi Bir Film İzleyeceksiniz