En passion (1969) Tutku

Ingmar Bergman'ın birçok filmini çektiği Faro Adası'nda geçen ve Bergman'ın birçok filminde gördüğümüz Max von Sydow, Liv Ullmann gibi oyuncuların rol aldığı En passion (1969) adlı bu eserde talihsiz bir kaza sonrası yaşamında birçok şey değişmiş olan Anna ile evliliğinde mutsuzluk yaşamış ve yalnız bir şekilde yaşamını sürdüren Andreas'ın ilişkisine konuk oluyoruz.

Tutku (1969) filminde Anna ve Andreas'ı hem bireysel olarak hem de ilişkileri dahilinde tanımamızın yanı sıra birbirleriyle evli olan Eva ve Elis karakterlerini tanıma şansı da yakalıyoruz.

Seyrek nüfuslu, hızdan izole ve sakin bir yaşamın sürüp gittiği bir bölgede geçen film orta yaşlı karakterleriyle geçmişte yaşanan deneyim ve acılardan kişilerin hayata dair farklı bakış açılarına ve beklentilerine kadar birçok noktaya değinen sorgulayan, düşündüren, etkileyici diyaloglarıyla çok iyi bir Ingmar Bergman eseri.

En Passion (1969)'da Max von Sydow'u ve Liv Ullmann'ı sık sık yakın çekimlerle, renkli ve yüzlerini bolca yakınımızda hissederek hem de orta yaşlarında görme şansına da erişiyoruz.

Eserde kurgunun dışına çıkılarak her bir ana karakteri canlandıran oyuncuyla yapılan kısa görüşmelerde oyunculardan canlandırdıkları karakteri yorumlamaları isteniyor. Bu durum aslında izlediğimizin bir film olduğunu düşündürmekten öte oyuncuların, canlandırdıkları karakterleri ne kadar tanıdıklarını, onları nasıl hissettiğini ve onları gerçek hayattaki asıl karakter ve düşünceleriyle nasıl gördüklerini görmemizi sağlıyor; bu teknik de ilginç bir yaklaşım katıyor esere.

Filmin imdb profili: https://www.imdb.com/title/tt0064793/


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gölge Oyunu (1993)

Aaahh Belinda (1986)

Talihli Amele (1980)

Il était une fois... la vie (1987-1988) Bir Zamanlar... Yaşam

İlk Yarım Saatine Sabredebilirseniz Çok İyi Bir Film İzleyeceksiniz