Den goda viljan (1991) İyi Niyetler

Zorlu bir çocukluktan çıkıp bir papaz olan babası Henrik Bergman'ın ve zengin bir aileden gelen annesi Anna Bergman'ın nasıl tanışıp evlendiğini; yönetmenin doğumuna, 1918 yılına kadar ailesinin neler yaşadığını Ingmar Bergman'ın senaryosuyla anlattığı Den goda viljan (1991) filmi çok iyi bir eser.

İnsan ilişkilerini oldukça gerçekçi ve sade bir şekilde aktarırken dinginliği, piyano müziği ve İsveç'in bazen cıvıl cıvıl bazense bembeyaz doğası eşliğinde 1910'larda bir aile hikâyesi izlerken bu ailenin çevresinde yaşananlara da zaman zaman konuk oluyoruz.

Kafası karışık bir insan olan Henri ve zengin bir ailenin kızı olarak yetiştirildiği için eşiyle zaman zaman anlaşamayan Anna'nın bazen çalkantılı bazense sıcacık geçen ilişkisine odaklanan İyi Niyetler (1991) filmi Ingmar Bergman'ın annesinin karnında yer aldığı bir bahçe manzarasıyla son buluyor.

Sanatçıların büyüme hikâyelerini anllattıkları eserlere zaman zaman rastlarız. Bu film ise bir sanatçının kendisi doğmadan önce nasıl bir ortam olduğunu, anne babasının nasıl bir ilişki yaşadığını ve onun nelerden sonra dünyaya geldiğini aktarması bakımından da oldukça ilginç ve değerli.

Yönetmeni Bille August'a bu filmin televizyonda yayınlanan 5 saatlik versiyonundan sonra 1992 yılında daha kısa bir versiyonuyla katıldığı Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye Ödülü'nü de kazandıran Den goda viljan (1991) filminde usta oyuncu Max von Sydow da rol alıyor.

Filmin imdb profili: https://www.imdb.com/title/tt0101108/



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gölge Oyunu (1993)

Aaahh Belinda (1986)

Talihli Amele (1980)

Il était une fois... la vie (1987-1988) Bir Zamanlar... Yaşam

İlk Yarım Saatine Sabredebilirseniz Çok İyi Bir Film İzleyeceksiniz