11'e 10 kala (2009)

Yönetmen Pelin Esmer'in, amcası Mithat Esmer'in koleksiyonculuk tutkusunu anlatan ve Mithat Bey'in kendisini yansıttığı 11'e 10 kala (2009) filminde yıllardan beri gazeteleri, ansiklopedileri, kitapları, pulları; dürbünleri, içkileri, telefon görüşmesi kayıtlarını ve daha türlü türlü şeyleri (birine bir şey olursa diye, uygun türdekiler arasından) çifter çifter saklayıp biriktiren yaşlı bir adamın gerçek öyküsünü izliyoruz (gerçek olan kısım koleksiyonculuk kısmı; kurgusal kısımlar değil). Mithat Esmer filmden öğrendiğimiz üzere gençliğinde Amerika'da okumuş, yüksek tahsil sahibi birisi de aynı zamanda.

Hikâyesiyle zaman zaman çıkartan filmde Mithat Bey koleksiyonları sürdürmeye ve geliştirmeye devam ederken eskidiği için yıkılmak istenen binadaki komşuları tarafından da hem evini boşaltmak istemediği hem de bir sürü şey biriktirdiği için hor görülür.

Kapıcı Ali'yle ilişki kurup onu işlerini görmesi için sahaflara ve kütüphanelere gönderir Mithat amca ve yaşlılığın zorluklarıyla mücadele ederken uğraşısını sürdürmeye çalışır 11'e 10 kala (2009) filminde.

Koleksiyonlar satılmak için oluşturulmaz diyen ve koleksiyonlarının değerini de soruşturmayan Mithat Esmer iyi ki yaşamış ve Pelin Esmer de amcasının bu pek güzel filmini iyi ki yapmış. Yönetmen daha önceden, 2002 yılında Koleksiyoncu adıyla amcasını sinema izleyicilerine belgesel olarak sunmuş. Bu belgeseli bulamadığım için izleyemedim; bulan sinemaseverler olursa paylaşmalarını rica ederim.

Filmin imdb profili: https://www.imdb.com/title/tt1422184/



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gölge Oyunu (1993)

Aaahh Belinda (1986)

Talihli Amele (1980)

Il était une fois... la vie (1987-1988) Bir Zamanlar... Yaşam

İlk Yarım Saatine Sabredebilirseniz Çok İyi Bir Film İzleyeceksiniz