Voyna i mir (1966) Savaş ve Barış

En önemli dünya klasikleri arasında yer alan, Tolstoy'un başeserlerinden 1700 küsur sayfalık Savaş ve Barış'ın bu 7 saatlik sinema uyarlamasında 19. yüzyılın başlarında Rusya'daki yaşayışa ve Napolyon'la verilen savaş boyunca yaşananlara konuk oluyoruz.

Bir yanda Rusya'da, Moskova ve Petersburg'ta süregiden burjuva yaşamı, öte yanda ordu ve ordunun önce Avusturya'da sonra da Rusya'da yani kendi topraklarında Napolyon'un ordusuyla çarpışması; bir diğer yanda da Piyer ve Andrey karakterlerinin yaşadıklarının, düşündüklerinin anlatılışıyla geniş bir zamanı ve daha birçok karakteri kapsayan büyük bir eser Savaş ve Barış.

Voyna i mir (1966) filminin başrolünde, eserdeki en önemli karakter olan Piyer'i canlandıran ve aynı zamanda filmin yönetmeni de olan Sergey Bondarchuk yer alıyor.

Roman ve filmi kıyaslamak gerekirse tabii ki öncelikle sinema eserini de daha iyi anlayabilmek için romanı okumak gerekir diye düşünüyorum. Romanın tamamının filme yansıtılması pek mümkün olamayacağı için hem bazı olaylar anlamında hem de düşünsel açıdan edebiyat yoluyla ifade edilebilen ancak sinema yoluyla anlatmanın zor olduğu şeylerin aktarılamayacak olmasından dolayı romanda yer alan her şey filmde yok; ama birçok önemli şey iyi bir şekilde var.

Çok büyük ve zengin bir prodüksiyonla sinemaya uyarlanmış Voyna i mir (1966) filmi Savaş ve Barış romanın geçtiği dönemi, insanı o dönemin içerisine çekerek yansıtmayı başarıyor. İhtişam dolu davetlerdeki görsel zenginlik ve valsler; savaş meydanlarının heybetli, korkutucu ve gerçekçi aktarımı eseri daha da güzel kılıyor.

Romanda olup da filmde de olmasını istediğim bir iki sahneden bahsedecek olursam; Piyer'in anlam arayışı sonucunda mason olmaya karar vermesi ve mason locasında yapılan tören. Bir de, Napolyon ile Aleksandır'ın birbirlerinin askerlerine verdikleri hediyelerin geçtiği sahneleri filmde de görmek isterdim.

Filmin imdb profili: https://www.imdb.com/title/tt0063794/




Yorumlar

  1. Merhaba,

    filmi bir türlü bulmayı beceremedim. Bulduklarımda film ya yarısına kadar (çözünürlük çok kötü) ya da trailer hali. Bir şekilde tamamını izleyebileceğim bir web sayfası önerebilir misiniz?

    Saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Geç bir cevap olduğu için kusuruma bakmayın lütfen. Teknik bir sorun olduğu için cevap verilemiyordu. Çerez ayarları yardımıyla düzeldi. Eğer hâlâ ihtiyacınız varsa bu yazı size yardımcı olacaktır diye düşünüyorum:

      https://iyikifilmlervar.blogspot.com/2018/02/nasl-sinema-arsivi-olusturulur.html

      Selamlarımla.

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gölge Oyunu (1993)

Aaahh Belinda (1986)

Talihli Amele (1980)

Il était une fois... la vie (1987-1988) Bir Zamanlar... Yaşam

İlk Yarım Saatine Sabredebilirseniz Çok İyi Bir Film İzleyeceksiniz