Helvetica (2007)

20. yüzyılın ikinci yarısında tasarlanmasıyla beraber adeta uluslararası, varsayılan bir yazı fontuna dönüşmüş olan Helvetica'nın doğuşunu, tasarım dünyasındaki yerini ve her gün gördüğümüz yazıların fontlarının aslında ne kadar önemli olduğunu anlatan çok yararlı bir belgesel Helvetica (2007).

Sahip olduğu denge, simetri ve sadelikle farklı akımların, farklı teknolojilerin hızla geliştiği 20. yüzyılın ikinci yarısında ve 21. yüzyılın başlarında yerini sapasağlam koruyan bu font hakkında farklı tasarımcıların görüşlerine de yer veriyor Helvetica (2007) belgeseli. Sadece bu fonta odaklanmayan, aynı zamanda alternatiflere, akımlara ve karşıt görüşlere de yer veren eser tasarımın ne kadar değerli, estetik ve anlamlı bir şey olduğunu, iyi bir tasarımla ne kadar çok şey ifade edilebileceğini de gösteriyor.

Eserin sonlarına doğru bir ara filmi durdurup telefonuma baktığımda ekrandaki kelimelerden ziyade harflerin hangi fontla yazıldığına, harflerin biçimine ve kullanılan fontların aslında ne kadar da çok şey ifade ettiğine odaklandığımı fark ettim. Bir belgesel, bir film ekrandan taşıp zihnimize girebiliyor, gerçek hayatta bize etki edebiliyorsa o film oldukça kıymetlidir. Bu belgeseli izlerken bunu da düşündüm.

Bloğumdaki içerik sayfalarının fontu olarak Verdana'yı seçmiştim. Çünkü sinema alanındaki belki de en önemli site olan IMDb'nin kullandığı font buydu.

Yönetmen Gary Hustwit'in tasarımla ilgili bir diğer belgeseli için: Objectified (2009)

Filmin imdb profili: https://www.imdb.com/title/tt0847817/

Filmin izleme linki (Videoyu bir YouTube video dönüştürücüsüyle bilgisayarınıza indirip ardından bu altyazıyla izleyebilirsiniz: https://www.youtube.com/watch?v=t4mfN4px0Pg


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gölge Oyunu (1993)

Aaahh Belinda (1986)

Talihli Amele (1980)

Il était une fois... la vie (1987-1988) Bir Zamanlar... Yaşam

İlk Yarım Saatine Sabredebilirseniz Çok İyi Bir Film İzleyeceksiniz