A Night to Remember (1958) Unutulmaz Gece

1912 yılında yaşanan Titanic Faciası'nı filmin çekildiği yılda hayatta olan tanıkların verdiği bilgiler ve bir kitap doğrultusunda gerçekçi bir şekilde işleyen çok iyi bir eser A Night to Remember (1958).


İnsanın doğayla mücadelesinde kendini çoktan galip saydığı ve yeterli filikaya dahi yer vermediği Titanic'te birinci sınıftan üçüncü sınıfa kadar yolcular bulunuyor.  Kimisinin kibrinden, kimisinin üçüncü sınıf yolcu olduğu için kurtulmak için yeterli imkâna sahip olamadığı faciada kazazedeler her geçen dakika ortaya çıkan panik ve kargaşayla beraber kendilerini büyük bir kaos ortamında buluyor. Her şeye rağmen görevini layıkıyla yerine getirmeye çalışan gemi personelleri de karşımıza çıkıyor A Night to Remember (1958) filminde.


İnşa ettiği geminin batmasını kendisine yediremeyen ve gemiyi terk etmeyen mühendisten hayatını beraber geçirdiği eşinden hiçbir koşulda ayrılmak istemeyen sevgililere ya da hala kumar oynamaya ya da hala kitap okumaya devam eden yolculara kadar birçok noktaya dokunan, insanlığın küçük bir Nuh Gemisi'ne toplanmış olduğu bir ortam sunuluyor Titanic'te izleyicilere.


Müzik çalmayı bırakmayan orkestra ekibi, en büyük felaket anında daha da sıkı sarılınan ve herkesin kendi dilinde ettiği dualarla yardım dilediği Tanrı ve bütün bu olanların aslında bazı basit önlemlerle ya da ihmalkârlıkların ortadan kaldırılmasıyla hiç de olamayabileceği Unutulmaz Gece (1958) filminde çok iyi bir şekilde anlatılıyor.

Bazen bazı filmleri izledikten sonra hemen paylaşmamak için tutamıyorum kendimi. A Night to Remember (1958) de öyle bir filmdi. Eseri 12 Nisan'da değil de Titanic'in battığı 15 Nisan'da paylaşsaydım daha anlamlı olurdu diye düşündüm paylaştıktan sonra; ama o kadar iyiydi ki hemen duyurmak, tanıtmak, anlatmak, daha görünür kılınmasına yardım etmek istedim.

Filmin imdb profili: https://www.imdb.com/title/tt0051994/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gölge Oyunu (1993)

Aaahh Belinda (1986)

Talihli Amele (1980)

Il était une fois... la vie (1987-1988) Bir Zamanlar... Yaşam

İlk Yarım Saatine Sabredebilirseniz Çok İyi Bir Film İzleyeceksiniz