The Hours (2002) Saatler

Kadrosunda Nicole Kidman, Julianne Moore, Ed Harris gibi oyunculara yer veren The Hours (2002) filminde Virgina Woolf'un hayatına Bayan Dalloway romanı üzerinden konuk oluyoruz.

Zaman geçişleriyle beraber ilerleyen Saatler (2002) filminde Woolf'un intiharı ve eşiyle olan ilişkisinden romanını yazmaya başlamasına kadar birçok noktaya değiniliyor. Hem Woolf'un hayata bakışı hem de eserine de taşıdığı bu izler farklı zaman dilimlerindeki farklı karakterler üzerinden bizlere sunuluyor.

Bir kadının hayatını ve düşüncelerini bir günde anlatan bir roman olan Bayan Dalloway romanı bir sinema eseri olarak uyarlamaya çok yatkın olmayan ve bolca bilinç akışı tekniğini kullanan bir eser olduğu için buna pek girişmeyen film bizlere Woolf'un ruh halini, düşüncelerini ve farklı zamanlarda da olsa benzer hikâyeleri yaşayan birçok kadın olduğunu gösteriyor. Filmin senaryosu da tüm bunları işleyen bir romandan uyarlanmış.

Ne yazık ki bu değerli romanın Türkçe çevirilerinde, Tomris Uyar'ın kıymetli çevirisinden okuduğum benim elimdeki baskıda da, eserin adı Mrs. Dalloway olarak konmuş. Eserin özgün adının çevrilmemiş hali olan bu isim yerine Türkçeye çevrilmiş bir isimle yayımlanmış olmasını tercih ederdim.

Filmin imdb profili: https://www.imdb.com/title/tt0274558/



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gölge Oyunu (1993)

Aaahh Belinda (1986)

Talihli Amele (1980)

Il était une fois... la vie (1987-1988) Bir Zamanlar... Yaşam

İlk Yarım Saatine Sabredebilirseniz Çok İyi Bir Film İzleyeceksiniz