Selamsız Bandosu (1987)

Ücra bir Anadolu kasabasında, kimsenin selam dahi vermeden (ya da yüzüyle bakmaya tenezzül etmeyip sadece bir el sallayışla selam verip) geçtiği bir kasabada yani Selamsız'da geçen filmde belediye başkanının (Şener Şen), cumhurbaşkanının tren ile yurdu dolaşacağını gazeteden öğrenmesinin ardından kasabanın makus talihini tersine çevirmek için yaptığı planlar sonucunda yaşananlar anlatılıyor.

Bir bando takımı kurarak treni durdurmayı başarıp cumhurbaşkanını kasabada ağırlamayı planlayan belediye başkanı ve beraberindeki meclis işe bir şef aramakla başlar. Ardından imece usulü para tolayarak müzik aletleri alınır ve esnaftan birkaç kişiye müzik eğitimi verilmeye başlanır.

Yaşanan zorluklar, çekilen cefalar ve umutlar etrafında ilerleyen filmde müzikle, birlikle, çalışma ve azimle beraber ortaya çıkan güçle beraber kasaba daha medeni bir hal alır. Usta oyuncu Şener Şen'in başrolünde yer aldığı ve Nesli Çölgeçen'in yazımında yer alıp yönettiği Selamsız Bandosu insanımızı mükemmel bir şekilde anlatan, sinemamızın en kıymetli eserlerinden biri bana göre.

Not: 11 Ekim 2020 tarihinde Bienvenido Mister Marshall (1953) Hoş Geldiniz Bay Marshall filmini izledim ve Selamsız Bandosu'nun birçok noktasının bu filmden esinlendiğini gördüm. Öncelikle bu filmi izlemeniz daha yararlı olacaktır.

Bu videoda filmin senaristleri filmin yapılış öyküsünü, anlatmaya çalıştıklarını güzel bir sohbetle beraber dile getiriyor: https://www.youtube.com/watch?v=GSYqkimJYRc

Filmin imdb profili: https://www.imdb.com/title/tt0313573/


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gölge Oyunu (1993)

Aaahh Belinda (1986)

Talihli Amele (1980)

Il était une fois... la vie (1987-1988) Bir Zamanlar... Yaşam

İlk Yarım Saatine Sabredebilirseniz Çok İyi Bir Film İzleyeceksiniz