Umut Dünyası (1973)

Çocukken televizyonda izlediğim ve ara ara Tarık Akan'ın Avustralya haritası asılı odasında çalışmak ve zengin olmak için bu ülkeye gitme hayalleri kuruşunu hatırladığım Umut Dünyası (1973) filmini yeniden izledim. Aslında filmin adını dahi bilmiyordum. Tarık Akan Avustralya yazınca buldum bu özel filmi.

Türkiye'deki şartlardan daha iyi şartlar altında yaşamak için diğer ülkelere ve özellikle Almanya'ya göç etmiş, göç etmekte olan insanlarımızın güzel bir hikâyesi bu film. Saf insanların, safça yaşanan temiz hayatların günümüzden bakınca bu kadar da saf olunabilir mi dedirten, yaşlıların sıklıkla özlediği o eski günlerin içinde geçen izlenilesi bir film. 

Özellikle kadın karakterin rolü, oyunculuğu ve replikleri filme biraz melodram havası katsa da benim için kıymetli bir film Umut Dünyası. Filmin bir sahnesinde Zeynep'in onu yağmur altında beklemeye gelişini hatırlayarak üzülen Ahmet bu hatırayı hatrında canlandırırken aynı yere baktığında orada Zeynep'in varlığı bir görülüp bir yok oluveriyor. Böyle yapmak yerine sadece o yeri boş bir şekilde gösterseymiş yönetmen, izleyiciler bunu zaten anlardı.

Bir de, Ahmet karakteri Zeynep'e Avustralya'ya gemiyle nasıl gideceklerini anlatırken Kızıldeniz'i geçip Ümit Burnu'nu döneceklerini söylüyor. Bu tarif hatalı olsa da iyi niyetle bakarak film için bir hata olarak görmeyebiliriz; daha Avustralya'ya tam olarak nasıl gidileceğini dahi bilemeyecek kadar saf olan bir karakterin yanlışı olarak görebiliriz.

Filmin imdb profili: https://www.imdb.com/title/tt1899336/


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gölge Oyunu (1993)

Aaahh Belinda (1986)

Talihli Amele (1980)

Il était une fois... la vie (1987-1988) Bir Zamanlar... Yaşam

İlk Yarım Saatine Sabredebilirseniz Çok İyi Bir Film İzleyeceksiniz