Tomruk (1982)

Çoğunluğu Dalaman Çayı'nda geçen bu Şerif Gören filminde eski ve yeninin, doğa ve insanın, işçiyle patronun mücadelesinden can yakını arkadaşların dostluğuna, sevdaya yer veren ve hayatın türlü zorluklarına karşı koyan destansı bir öykünün içerisine dalıyoruz.

Çavuş ve Deliormanlı adlı iki mert ve yakın arkadaş tomruk kesimi işinde çalışırlar. Geçmişte tomruklar ırmağa salınarak, yolda takılanlar takıldıkları yerlerden çıkarılarak taşınırken artık devran değişmiştir ve kamyonla taşımacılık yapılmaktadır. Tomrukların sahibi olan patron ise kamyoncuların hakkını vermez ve onları en düşük ücretle çalıştırmaya çalışır. Örgütlü kamyoncular buna karşılık grev kararı alırken eli sıkı patron eski yöntemlerle ucuz bir taşımacılık yaptırmak için Çavuş, Deliormanlı ve Çavuş'un tomruk taşırken ölen babasının bir arkadaşına iş teklif eder.

Bir yanda iş ve ekmek mücadelesi yaşanırken diğer yanda Çavuş'un can arkadaşı Deliormanlı'nın amansız aşkı süregider. Taşımacılar Kooperatifi'nin başkanının kızına aşık olan Deliormanlı, Çavuş'tan yardım ister ve kızı kaçırırlar.

İlk başta kamyoncuların işsiz kalmaması için taşımacılık teklifini reddeden Çavuş bu sefer kızı kaçırmak için teklifi kabul eder. Kızı kaçırıp tomruklarla beraber çay aracılığıyla kaçarlar. Bu yol boyunca türlü zorluklar yaşayan Tomruk (1982) filminin kahramanları beklenmedik birçok gelişmenin içerisinde yer alır.

Kimisinin sevdasını, kimisinin geçmişteki itibarını, kimisinin parayı düşündüğü bir ortamda tomruklarla beraber amansız bir mücadele içerisinde akar gider öykü.

Geleneksel köy yaşamından, âdetlerden, kadınların erkek egemenliği altındaki yetkisizliğinden, sevilen uğruna, can yoldaşları uğruna verilen mücadelelere kadar farklı karakterlerin farklı varlıkları filmi daha da değerli ve zengin kılar.

Çocukluğumda televizyonda izlediğim ve aklıma gelmesiyle yeniden izleme isteği duyduğum bir film oldu Tomruk (1982). Aklımda kalan nehir ve tomruklarla mücadele imajından çok daha fazlasına, çok daha anlamlısına sahip, çok iyi bir senaryosu olan, çok iyi bir film Tomruk. Bu paragrafı yazdıktan sonra YouTube'da filmle ilgili videolara bakarken gördüğüm bir öneri üzerine fark ettim ki çocukluğumda izlediğim ve aklımda kalan film yine Kadir İnanır'ın oynadığı ve yine nehirde geçen sahneleri bulunan ve yine bir Şerif Gören eseri olan Köprü filmi sanırım.

Filmin imdb profili: https://www.imdb.com/title/tt0492381/


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gölge Oyunu (1993)

Aaahh Belinda (1986)

Talihli Amele (1980)

Il était une fois... la vie (1987-1988) Bir Zamanlar... Yaşam

İlk Yarım Saatine Sabredebilirseniz Çok İyi Bir Film İzleyeceksiniz