Selvi Boylum Al Yazmalım (1977)

Cengiz Aytmatov'un romanından uyarlanan Atıf Yılmaz'ın yönettiği Selvi Boylum Al Yazmalım (1977) filminin başrollerinde Türkan Şoray, Kadir İnanır ve Ahmet Mekin yer alıyor.

Gelip geçici, kıymetini bilmeden yaşanan bir aşkın mı yoksa yıllarca çaba sarf ederek, umutla bekleyerek, iyilikle elde edilen bir sevginin mi daha kıymetli olduğunu sorgulayan bu hüzünlü film izleyicilerine de empati kurma ve bir seçim yapacak olsalar neyi seçerlerdi sorusu üzerine düşünme şansı tanıyor. Yaşanıp değerini bilememekten yitirilen bir aşk mıdır değerli olan yoksa uğruna emek harcanan, adanan, içten bir yaşam mı?



Selvi Boylum Al Yazmalım'da Asya neyi tercih etse izleyicileri hüzünlendirebilecek güçlü bir çatışma, sorgulama, ikilem, soru mevcut. İnsanın boğazını düğümlendiren, yaşamın acılı, aşklı, iyili, zorlu yanlarını sunan çok güzel bir film Selvi Boylum Al Yazmalım.

Çocukluğumda izleyip, zaten izlemiştim diye düşünüp izlemeyi ertelediğim bir filmdi bu kıymetli eser. Eğer siz de böyle düşünüyorsanız bu izleyişinizde filmde çok daha fazla şey görebileceğinizi, çok daha fazla ve başka bir şekilde hüzünlenebileceğinizi, kendi seçiminizi filmi izlerken sorgulayıp birçok şey üzerine düşünebileceğinizi hatırlatmak istiyorum. Aşağıdaki paragraflarda filmin kabataslak bir özetine yer verdim.

Bir köylü kızı olan ve saf bakışlarıyla Türkan Şoray'ın canlandırdığı Asya bir kamyon şoförü olan ve kamyonunu arkadaşı gibi çok seven İstanbullu İlyas'a aşık olur. Kızın başkasına verileceğini öğrenen İlyas onu kaçırır ve evlenirler. Yolda kalmış bir minibüse yardım ettiği için çalıştığı yerde kamyonu elinden alınan ve oradaki tamirat işlerini yapmak zorunda kalan İlyas eski yaşayışından gittikçe kopmaya başlar. İş yerindeki bir kadınla birlikte olmaya başlar. Çocuğuyla beraber bir başına kalan Asya ise nereye gideceğini bilemeden yollara düşer. Yolda Ahmet Mekin'in canlandırdığı Cemşit ile karşılaşır. Cemşit Asya'ya bu zorlu döneminde yardımcı olur ve hem ona hem de çocuğuna eşiymişçesine, babasıymışçasına elinden gelen tüm çabayı sarf ederek yardım eder.

İlyas hayatını düzene koyamaz ve Asya'yı unutamaz. Asya ise Cemşit'in çabalarına, iyiliğine minnettardır. Cemşit ise geçmişte karısını ve çocuklarını kaybetmiş, Asya'nın İlyas'ı sevdiğini anlayan, umutla kendisini sevmesini bekleyen iyi bir insandır. Zaman geçer ve Asya artık yola çıkıp kamyonlarda İlyas'ı aramaz. Artık Cemşit'in yolunu gözler. Bunun sonucunda evlenirler. Bir gün bir kaza olur ve Cemşit kaza yapan şoföre yardıma gider. Bu şoför İlyas'tır. Asya ve Cemşit'in yuvasına konuk olan İlyas eski eşini ve çocuğunu görür. Onları geri gelmeleri için ikna etmeye çalışsa da Asya sevginin emek istediğini, oğlu Samet'in Cemşit'i babası olarak gördüğünü düşünerek Cemşit'i tercih eder.

Blogdaki Atıf Yılmaz filmleri için tıklayınız.

Filmin imdb profili: https://www.imdb.com/title/tt0263975/

Filmin izleme linki:


(Kendimi Cemşit karakterine daha yakın gördüğüm, ona daha çok duygulandığım için bloğumda filmin nihai görseli olarak Cemşit, Asya ve İlyas'ın oğlu Samet'in yer aldığı bu görseli tercih ediyorum.)


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gölge Oyunu (1993)

Aaahh Belinda (1986)

Talihli Amele (1980)

Il était une fois... la vie (1987-1988) Bir Zamanlar... Yaşam

İlk Yarım Saatine Sabredebilirseniz Çok İyi Bir Film İzleyeceksiniz