Marketa Lazarová (1967)

Orta Çağ Avrupa'sında geçen Marketa Lazarová (1967) adlı bu Çek filminde etkileyici bir atmosfer içerisinde dönemin inanç ve egemenlik temelli çatışmalarının içinde bir hikâyeye konuk oluyoruz. Siyah beyazlığın ve başarılı görüntü yönetmenliğinin ortaya çıkardığı büyüleyici atmosfer muhteşem bir görsellik içerisinde izleyiciler için sinema değeri çok yüksek bir eser oluşturuyor. Filmde kullanılan ilahiler ve koro müzikleri de yaratılan atmosferi güçlendiriyor.

Marketa'nın ailesi olan Hristiyan inanışına sahip Lazarov'larla krala karşı gelen ve pagan (çoktanrıcı, doğaya tapan) Kozlik ailesi arasında bir rekabet yaşanıyor. Bunun yanı sıra bölgeye gelen Saksonyalılar (günümüzde Almanya'nın Çekya sınırındaki bölge) ile Kozlikler arasında da bir savaş yaşanıyor. Marketa Lazarova ismi Lazarov'un kızı Marketa anlamına geliyor. Marketa kendisini Tanrı'ya adamış bir bakiredir ancak babasının, Kozlik'in oğullarından birinin krala karşı birlik oluşturma teklifini reddedip onu yaralamasının ardından aynı oğul tarafından alıkonur ve tecavüze uğrar.

Marketa Lazarová (1967) filminin geçtiği coğrafya da filmin geçtiği zamanı kolayca kabul etmemizi ve o zaman içerisinde var olmamızı kolaylaştırıyor. Orta Çağ yaşayışı, gelenekler ve savaşla dolu zamanlar içerisinde geçen filmde çok tanrıcı inanışla Hristiyan inanışı arasında yaşanan, kanlı mücadelelere neden olan çatışmalara değiniliyor.

Filmi, ilk izleyişimden iki gün sonra yeniden izledim ve eseri daha iyi anlayabilmek için bu çok yararlı oldu. Eğer ilk izleyişinizde bazı noktaları anlamakta zorluk yaşarsanız siz de bu yolu tercih edebilirsiniz. Türkçe altyazının bir yerinde ''internetten'' ifadesi geçiyor. Orta Çağ'da geçen bir filmde böyle bir çeviri yapılmış olması anlamsız olmuş.

Filmin imdb profili: https://www.imdb.com/title/tt0063278/

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gölge Oyunu (1993)

Aaahh Belinda (1986)

Talihli Amele (1980)

Il était une fois... la vie (1987-1988) Bir Zamanlar... Yaşam

İlk Yarım Saatine Sabredebilirseniz Çok İyi Bir Film İzleyeceksiniz