Grizzly Man (2005) Bozayı Adam

Timothy Treadwell'in hayatını konu alan Grizzly Man (2005) belgeselinde kendisini bozayılara adamış ve yetişkinlik yıllarının büyük bir bölümünü onlarla vahşi doğada, Alaska'da yaşayarak geçirmiş olan bir adamın yaşam öyküsü anlatılıyor.

Treadwell'in 2003 yılında bir ayının saldırısı sonucunda ölmesinden 2 yıl sonra yapılmış olan Bozayı Adam (2005) belgeselinin büyük bir bölümünde Timothy'nin kendi imkânlarıyla yaptığı kayıtlarla karşı karşıya kalıyoruz. Ayıların ve hayvanların dünyasını insanların dünyasından çok daha fazla seven ve onlarla olduğu zamanlarda son derece mutlu bir şekilde vakit geçiren Timothy Treadwell adeta kendi hayatını belgeselleştirdiği video kayıtlarında doğa, hayvanlar, insanlar ve bozayılar hakkında neler düşündüklerini, neler hissettiklerini ve bozayılarla beraber nasıl yaşadığını izleyicilerine anlatıyor. Bu nedenle yönetmen listesinde onun da adı olmalı diye düşünüyorum.

Bozayıların ve vahşi doğanın tahrip edilmesine karşı mücadele eden Treadwell'in hayatı etkileyici ve düşündürücü örneklerle izleyicilerle buluşuyor.

Timothy'nin çekimlerini montajlayıp kurgulayarak belgeselleştiren ve Alman Sineması'nın en önemli isimlerinden biri olan Werner Herzog da Fitzcarraldo ve Aguirre gibi filmlerinde vahşi doğanın içerisinde çekimler gerçekleştirdiği için Treadwell'in hayatını belgeselleştirmeyi daha çok arzulamış. Ancak zaman zaman devreye girip Timothy'nin tercihlerini eleştirircesine aslında hayvanların sadece içgüdüsel varlıklar olduğunu vurgulama ihtiyacı hissetmeseymiş ya da yaşananlar hakkında kendi yorumlarını dile getirmeseymiş belgesel daha saf bir halde kalırmış diye düşünüyorum.

Filmin imdb profili: https://www.imdb.com/title/tt0427312/

Filmin izleme linki:



Not: Bir YouTube video indiricisi aracılığıyla ya da linkteki ''youtube'' kısmından önce ss yazarak film videosunu bilgisayarınıza indirip ardından Türkçe altyazıyı da indirerek filmi izleyebilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gölge Oyunu (1993)

Aaahh Belinda (1986)

Talihli Amele (1980)

Il était une fois... la vie (1987-1988) Bir Zamanlar... Yaşam

İlk Yarım Saatine Sabredebilirseniz Çok İyi Bir Film İzleyeceksiniz