Monsieur Verdoux (1947) Mösyö Verdu

Chaplin'in geç dönem filmleri arasında yer alan Monsieur Verdoux (1947) filminde alışageldiğimiz Şarlo tiplemesinden farklı özellikler taşıyan bir karakterin hayatını seyrediyoruz. Burjuvalara özenen ve onların sahip olduğu ekonomik güce ulaşmak isteyen saf, dürüst karakterleriyle izleyicilerin hafızasına kazınan Chaplin, Verdoux karakteriyle bir burjuva olmayı başarmış ancak bunu kötü bir yolla başarmış bir karakteri hayata geçiriyor.

Ekonomik bunalımların dürüst bir insan olmaya el vermediği bir dönemde işinde acımasız ve kötü niyetli olarak, sevdiklerini ve kendisini korumayı başaran Mösyo Verdu zengin kadınları kendisine aşık ederek onların maddi güçlerinden yararlanmaktadır. Zaman zaman eğlenceli bir anlatımı kullanan film, Monsieur Verdoux'nun hayata bakışını felsefi bir şekilde yansıtıyor: Kötü bir dünyada neyin kötü olduğu nasıl bilinebilir?

Bir detay olarak; Godard'ın Masculin féminin (1966) filminde geçen ''bir kişiyi öldürürseniz katil olursunuz, milyonlarca kişiyi öldürürseniz kahraman'' şeklindeki sözü bu filmde görmek hoş bir sürpriz oldu.

Filmin imdb profili: https://www.imdb.com/title/tt0039631/


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gölge Oyunu (1993)

Aaahh Belinda (1986)

Talihli Amele (1980)

Il était une fois... la vie (1987-1988) Bir Zamanlar... Yaşam

İlk Yarım Saatine Sabredebilirseniz Çok İyi Bir Film İzleyeceksiniz