La commune (Paris, 1871) (2000) Komün

Sahte belgesel anlatım yöntemi kullanılarak çekilmiş olan La commune (Paris, 1871) filminde Fransa tarihinin önemli ve etkili toplumsal olaylarından biri olan Paris Komünü'nün hikayesi anlatılıyor. Sonucunda yaklaşık 30 bin kişinin ordu tarafından öldürüldüğü Paris Komünü'nün mensuplarına konuk olduğumuz filmde eşitsizlik ve adaletsizliğe karşı kendi yöntemleriyle direnmeyi seçmiş olan bu insanların arasında, onların düşüncelerini bol bol dinleme imkânı elde ediyoruz.

Paris'teki banliyölerden gelen ve de yasa dışı göçmenlerden oluşan oyuncu kadrosu, kendilerine verilen rollere, onlara aktarılan tarihi olaylara ve vicdanlarına göre kimi zaman oyunculuk kimi zamansa öz düşünce anlatımı şeklinde çok güzel bir film ortaya çıkarıyor. Bir komünü anlatmak için herhalde böyle bir oyuncu kadrosuna sahip olmak gerekirdi. Zaman zaman olayların geçtiği 1871 yılının da ötesine geçen oyuncular anakronizm yoluyla gelecekte olan olaylara da değiniyor.  Kimi zamansa, rolleri içerisinde canlandırdıkları karakterlerinin davranışlarına karşılık kendileri şimdiki zamanda nasıl bir yol izlerlerdi, bunu anlatıyorlar.

Bu kadar bol diyaloglu ve yaklaşık altı saatlik bir filmi Türkçeye kazandırdığı için filmin çevirmenine (ve böyle işlere imza atan tüm çevirmenlere) bir sinemasever olarak teşekkür etmek istiyorum.

Filmin imdb profili: https://www.imdb.com/title/tt0257497/

Filmin izleme linki (1. Parça): https://www.youtube.com/watch?v=I--Qmg-SQVU

Filmin izleme linki (2. Parça): https://www.youtube.com/watch?v=K-nGksknHr0

(Filmi herhangi bir Youtube video dönüştürücü sitesi aracılığıyla indirebilirsiniz. Uygun altyazı için tıklayabilirsiniz.)


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gölge Oyunu (1993)

Aaahh Belinda (1986)

Talihli Amele (1980)

Il était une fois... la vie (1987-1988) Bir Zamanlar... Yaşam

İlk Yarım Saatine Sabredebilirseniz Çok İyi Bir Film İzleyeceksiniz