Viridiana (1961)

Ülkesinde sansüre uğradığı ve siyasi güç tarafından dışlandığı için kariyerinin önemli bir bölümünü Fransa'da geçiren büyük İspanyol yönetmen Luis Buñuel bu filminde Hristiyanlık ve burjuvaziyi bir araya getirerek Viridiana adlı bir rahibenin yaşamındaki değişimleri aktarıyor bizlere. Film, 1961 yılı Altın Palmiye Ödülü'nü The Long Absence filmiyle beraber kazanmış.

Viridiana ömrünün çoğunu bir manastırda geçirmiş olan genç bir rahibedir. Başrahibesi ondan, yıllar boyunca onun eğitimi ve masrafları için gerekli yardımları yapan eniştesine bir teşekkür ziyareti gerçekleştirmesini ister. Viridiana da bu isteğe uyar ve çocukluğundan tanıdığı eniştesini ziyarete gelir. Amacı birkaç gün kalıp tekrar manastırdaki yaşamına geri dönmektir.

Fernando Rey'in canlandırdığı Viridiana'nın  eniştesi Don Jaime yaşlanmaya yüz tutmuş bir münzevidir. Karısını çok erken kaybetmiştir. Viridiana'yı görmek onu etkiler. Çünkü onu, ölen karısına benzetir ve Viridiana çok güzeldir. Ayrıca Viridiana'nın saflığı, toplum yaşamından uzaklığı da onun Viridiana'ya karşı olan tutkusunun artmasına neden olur. Yönetmen birçok sahnede sanatlı ve ustalıklı bir anlatımla Viridiana'nın saflığına vurgu yapar.

Viridiana'yla evlenmek isteyen, her şeyini ona vermek isteyen Don Jaime onun, teklifini reddetmesine üzülür ve oradan ayrılamaması için Viridiana'ya bir oyun oynar. Onu bayıltır. Onunla baş başa kalır. Ancak vicdanı ona bu yolla sahip olmasına el vermez. Ayıldığında, artık temiz olmadığını ve manastıra dönemeyeceğini söyleyerek evde kalmasını ister. Ama Viridiana bunu kabul etmez ve dönüş yoluna koyulur. Bu sırada, bir oyun oynadığını ve ona bir zarar vermediğini açıklar. Viridiana yine de manastıra dönmek için yola koyulur.

Tam otobüse binecektir ki eniştesinin, yaşadığı utançtan dolayı kendisini bir ağaca asarak intihar etmesinin haberini alır ve mecburen geri döner. Artık onun mirası Viridiana'ya ve hiç kimsenin tanımadığı, Don Jaime'nin uzaklardan gelen şehirli oğlu Jorge'ye kalır. Jorge, mirasın kendisine düşen kısmını evi ve çevresindeki tarlaları daha modern bir hale getirmek için kullanır.

Viridiana ise hayatına iyiliklerle ve Tanrı'ya adanmış bir şekilde devam etmeye karar verir. Kasabadaki kötürüm, dilenci ve evsizleri toplayarak onlara yardımcı olmaya, kalacak yer ve yiyecek içecek bir şeyler vermeye çalışır. Onların daha iyi bir hayat yaşamasını ve ufak da olsa bir işte çalışmalarını sağlamayı amaçlamaktadır. Bir yandan da onların dindar bir yaşam sürmesi için çaba sarf eder.

Viridiana (1961)'de bir gün, bir noter işi için Jorge ve Viridiana şehre inerler. Bunu fırsat bilen evsiz ve dilencilerden oluşan misafir grup, evin girmemeleri gereken yerlerine girer, evi alt üst eder. Zenginler gibi vakit geçirmeye özenirler. Kendilerine bir ziyafet çekerler. Bu onların son akşam yemeği olacaktır. Bu eğlence devam ederken yemeğin ortasında bir fotoğraf çekilmeye ve bu anı ölümsüzleştirmeye karar verirler. Tam da bu sırada bir horoz öter. Burada sanatçı, İsa'nın Petrus'a dediği, beni horoz ötmeden üç defa reddedeceksin sözüne ve Petrus'un İsa'yı üç kere reddettikten sonra horozun ötmesine bir gönderme yapmaktadır. Çünkü onlar da, son akşam yemeklerinde Viridiana'nın onlara öğütlediği şeyleri terk etmişler, Viridiana'yı reddetmişlerdir.

Az sonra Viridiana ve Jorge şehirden dönerler. Artık her şeyin berbat olduğunu anlayan evsizlerden ikisi Viridiana'ya sahip olmaya çalışırlar. Yaptığı tüm iyiliklere rağmen onu buna layık gören insanların bu davranışının şokunu yaşayan Viridiana'yı Jorge kurtarır.

Filmin son bölümünde Viridiana'nın yakılan kutsal eşyalarını görürüz. Bunun ardından Jorge'nin evin hizmetçisiyle baş başa geçirdiği anlar gösterilir. Bu arada Viridiana da her zamanki görünümünün dışına çıkmıştır. Saçlarını salmıştır. Bir şehirli gibi modern giyinmiştir. Ayna karşısında kendisine bakarak güzel bir şekilde Jorge'yi ziyaret etmeye gitmek üzeredir. Ziyarete gider. Bu ziyarete şaşıran ama bir yandan da bundan memnun olan Jorge onu içeri alır ve modern müzikler eşliğinde hep beraber kart oynarlar. Artık Viridiana da bir burjuva olmuştur...

Filmin imdb profili: https://www.imdb.com/title/tt0055601/


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gölge Oyunu (1993)

Aaahh Belinda (1986)

Talihli Amele (1980)

Il était une fois... la vie (1987-1988) Bir Zamanlar... Yaşam

İlk Yarım Saatine Sabredebilirseniz Çok İyi Bir Film İzleyeceksiniz