Näsimi (1973) Nesimi

14. ve 15. yüzyılda geçen bu Azeri filminde Türk divan şairi Nesimi'nin hayatı geniş bir kültür ortamıyla beraber anlatılıyor. Şairin gazelleri, ustası ile olan ilişkisi, dünya görüşü, cahil insan ile kamil insan düşüncesi gibi çok geniş bir kültürel ve felsefi ortamda geçen Näsimi (1973) filmiyle bir divan şairinin hayatı etrafında dönemin hakim görüşleri, düşünce farklılıkları, iktidar sahiplerinin acımasızlığı ve halkın şairinin halk tarafından ölümsüz kılınması güzel bir şekilde vurgulanıyor.

Filmin Türkçe altyazısını bulamadım. Azerice olan filmde bazı kısımlar günümüz diliyle kolay bir şekilde anlaşılamıyor ama filmin konusu, anlattıkları bağlamında filmin dili tam olarak bilinmese bile bunun filmin izlenmesine engel yaratacağını düşünmüyorum. Bu değerli eser, Azerice bilen bir sinemasever tarafından günümüz Türkçesine de kazandırılırsa çok güzel olur.

Not (19.05.2019): Artık filmin Türkçe altyazısı da mevcut: https://www.planetdp.org/subtitle/nasimi-sub282074 Çeviriyi yapan Orkhan Mansurov'a teşekkürler. Kendisi bu paylaşımımdan sonra Instagram'dan iletişime geçip filmi çevirmek istediğini belirtmişti.

Filmin imdb profili: https://www.imdb.com/title/tt1710431/


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gölge Oyunu (1993)

Aaahh Belinda (1986)

Talihli Amele (1980)

Il était une fois... la vie (1987-1988) Bir Zamanlar... Yaşam

İlk Yarım Saatine Sabredebilirseniz Çok İyi Bir Film İzleyeceksiniz