Gorod Zero (1988) Sıfır Kenti

Gorod Zero adlı bu Rus filminde işi gereği bir kasabaya yolu düşen Varakin'in adeta gizemli bir şekilde o kasabada mahsur kalması ve orada geçirdiği günlerde kasabada yaşadığı absürt olaylar eğlenceli ve düşündürücü bir şekilde anlatılıyor.

Varakin, bir fabrikanın klimalarını tamir etmek için Moskova'dan bir kasabaya gelir. Bu kasabaya adımını atmasının ardından garip olaylar yaşar. İşini gerçekleştiremeyeceğini anlayınca oradan ayrılmak ister ama bir türlü başaramaz. Bir restoranda yemek yiyecekken, o restoranın aşçısının intiharına tanık olur; bu intiharda absürt bir şekilde onun da bir payı olmuştur.

Gorod Zero (1988)'de bu ölümün araştırılması sürecinde Varakin'in kasabadan ayrılmaması istenir. Orada bulunduğu süre boyunca yer altındaki bir müzeyi gezer. Bu müzede kasaba ve Rus tarihi hakkında garip eserlerle karşılaşır. Bunun dışında,  kasabanın ileri gelenleriyle de tanışan Varakin, kendisini öldüren aşçının o kasabada ilk defa Rock'n Roll yapan kişi olduğunu öğrenir.

Kasaba halkının bizdeki Doğu-Batı, eski yeni çatışmasının bir benzerini yaşadığına dair izler görürüz. Ayrıca, SSCB'nın dağılmasına çok az bir süre kala çekilmiş olan Gorod Zero (1988) filmini otoriter devlet yönetimi altındaki insanların yaşadıkları sorunların ve özgürlük arayışlarının alegorik bir anlatımı olarak da yorumlayabiliriz; her yorum, filmin izleyicisinin kendi bakışına kalmış.

Filmin imdb profili: https://www.imdb.com/title/tt0095244/


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gölge Oyunu (1993)

Aaahh Belinda (1986)

Talihli Amele (1980)

Il était une fois... la vie (1987-1988) Bir Zamanlar... Yaşam

İlk Yarım Saatine Sabredebilirseniz Çok İyi Bir Film İzleyeceksiniz