Arkadaş (1974)

Yılmaz Güney'in yazıp yönettiği Arkadaş (1974) filmi, toplumculuğu ön plana çıkaran yapısı ve bir sanatçının kendi hayat görüşünü ustalıkla anlatmasıyla ülkemiz sineması için çok değerli bir eser olma niteliği taşıyor.

Âzem, gençliklerini beraber geçirdikleri arkadaşı Cemil'i ziyarete gelir. Bir sahil kasabasında zengin bir yaşam süren Cemil, gençliğinden beri hayal ettiği zengin yaşamı yaşamaktadır. Namı diğer şapkalı Âzem'se Karayolları'nda mühendis olarak çalışmakta, yaşamını ülkenin daha doğusunda sürdürmektedir. Âzem karakterini canlandıran Yılmaz Güney, filmde kimi zaman suskunluğuyla kimi zamansa bakışlarıyla etkileyici bir oyunculuk ortaya koyuyor.

Cemil'le yılların özlemini gideren Âzem, Cemil'in ailesinin ve bir süreliğine bulunduğu o bölgedeki bazı insanların hayatını değiştirir. Kimileriyle sohbet eder, kimilerine bunun yanı sıra kitap hediye eder. Dejenere ve çürümüş olduğunu düşündüğü yaşayış şekillerinin neden kötü olduğunu onlara göstermeye çalışır. Sefalet içindekiler içinse bu sefaletten kurtulmak için neler yapılabileceği üzerine konuşarak onları bilinçlendirmeye çalışır.

Filmin ilerleyen kısımlarında Âzem Cemil'i eski yıllarda beraber çalıştıkları bir köye götürür. Batı ve Doğu'daki iki farklı yaşam, bir yandaki zenginlik, diğer yandaki fakirlik, her iki bölgeden de yapılan kesmelerle çarpıcı bir şekilde gösterilir. Ülkenin bir ucundan bir ucuna yapılan bu yolculukta Cemil eski değerlerini hatırlar ve çürümüşlüğünü fark ederek bir çöküş yaşar. Bu yolculuk sonucunda daha idealist bir şekilde yaşamaya karar verir.

Ufak bir eleştiri olarak; filmin kısa bir sahnesinde Âzem kendi dünya görüşünden olan bir kadının, Cemil'in hayatını değiştirmeye çalışma çabasının boşuna olduğuna dair yaptığı bir konuşmayı dinliyor. Bu sahnede kadının söyledikleri ve söyleyiş şekli bana biraz ezbere ve kitaptan çıkmışcasına geldiği için film genelinde bariz bir şekilde göze batmadan işlenen fikrî altyapının bu sahnede biraz göze battığını düşünüyorum.

Filmin imdb profili: https://www.imdb.com/title/tt0071159/

Filmin izleme linki (Türkiye'den bağlanılarak izlenemiyor. Bu nedenle bağlandığınız ülkeyi değiştirerek, Free My Browser, Proxy gibi araçlarla, izleyebilirsiniz.): https://www.youtube.com/watch?v=em0303baBgU


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gölge Oyunu (1993)

Aaahh Belinda (1986)

Talihli Amele (1980)

Il était une fois... la vie (1987-1988) Bir Zamanlar... Yaşam

İlk Yarım Saatine Sabredebilirseniz Çok İyi Bir Film İzleyeceksiniz