Antz (1998) Karınca Z

Çocukluğumda güzel bir anı bırakmış olan Karınca Z filmi zaman zaman aklıma gelirdi. Bu güzel filmi yeniden izleme isteği duydum. Hatırlıyorum da, televizyonda tanıtımını görüp de kuzenimle beraber (belki abimle), filmi izlemek için nasıl da başlama saatini beklemiştik... Bir karınca yuvasında yaşananları anlatmak, buradan, insanlara da pek çok şey katabilecek bir hikâye çıkarmak, orayı bir masala dönüştürüvermek; çok güzel bir fikir.

Antz (1998) çocuklar için çok güzel bir animasyon olabileceği gibi yetişkinler için de çok değerli, eğlenceli ve düşündürücü bir animasyon. Sadece çalışmanın, durmaksızın koloni için çalışmanın erdem sayıldığı bir dünyada kendi varlığını değerlendirmek ve istediği hayatı yaşamak isteyen Karınca Z'nin bir devrim gerçekleştirmeye yarayan sakar ve eğlenceli çabalarını keyifle izliyoruz.

Filmin başkarakteri Z'yi Woody Allen seslendiriyor. Z karakteri tipik bir Woody Allen karakterinin tüm özelliklerini taşıyor; sanki bu rol adeta onun için yazılmış gibi. Z, karınca kolonisinin ağustos böceği olan karıncasıdır. Bu kolonide tüm karıncalar işçi ve asker olarak ikiye ayrılmıştır. İşçi olanlar zayıf; asker olanlar güçlüdür. Z ise tabii ki bir işçidir ve bir Woody Allen klasiği olarak onun da bir terapisti vardır. Koloni uğruna yaşamak istemez. Bireysel varlığının koloni için hiçbir anlam ifade etmemesini sorgular ve dışarıda çok daha güzel olabilecek bir yaşam olduğunun hayalini kurar.

Koloninin komutanı olan Mandible Hitlervari düşüncelere sahiptir. Disiplin ve güç peşinde olan komutan, ana kraliçeyi kontrolü altında tutarak tüm koloniyi kendi düşünceleri uğrunda çalıştırmaktadır. Zayıf olduklarını düşündüğü işçi sınıfını yok edip sadece, güçlülerin sınıfı olan askerlerden oluşan yeni bir koloni kurmak ister.

Bir gün prenses, nişanlısı olduğu komutandan ve sürekli sarayda yaşamaktan sıkılır ve işçilerin arasında eğlenceye katılır; bu eğlence bana Titanic filminde Kate Winslet'ın canlandırdığı karakterinin alt sınıfa ait kamarada eğlenmeye gitmesini ve orada DiCaprio ile tanışmasını hatırlattı. Antz (1998)'de de böyle oluyor.

Ancak Z, prensesi bir daha göremez. Onu görmek için her yola başvurmayı göze alan Z, çok doğru bir seçimle Stallone'nin seslendirdiği, arkadaşı asker ve kaslı Weaver ile rolleri değiştirir, bir günlüğüne asker olur. Amacı geçit töreninde prensesi görmektir. Ancak kendisini termitlerle bir savaşın içinde bulur. O savaş sonucunda kolonisine hayatta kalan tek kişi olarak, bir kahraman olarak döner. Onun popülaritesinin artmasını istemeyen komutan onu ele geçirmek ister ama Z, prensesi de alarak kaçmayı başarır.

Hayalini kurduğu ve yaşlı bir karıncadan var olduğunu duyduğu Böcektopya'yı prensesle birlikte ararlar. Ancak prensesi yakalarlar ve Z de koloniye geri dönmek zorunda kalır. Koloniyi örgütleyen Z komutanı yenmeyi başarır ve tüm karıncalara düşünmeleri, sorgulamaları gerektiğini, körü körüne itaat etmemeleri gerektiğini öğretir.

Filmin diğer önemli seslendirme sanatçıları Sharon Stone, Gene Hackman, Jennifer Lopez, Christopher Walken, Anne Bancroft gibi önemli isimler.

Filmin imdb profili: https://www.imdb.com/title/tt0120587/


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gölge Oyunu (1993)

Aaahh Belinda (1986)

Talihli Amele (1980)

Il était une fois... la vie (1987-1988) Bir Zamanlar... Yaşam

İlk Yarım Saatine Sabredebilirseniz Çok İyi Bir Film İzleyeceksiniz