İyi Ki Filmler Var Hakkında

2016 yılının ekim ayında açtığım bloğum hakkında tanıtıcı bir yazı yazmaya karar verdim. Bloğumu açarken sevdiğim filmleri paylaşmayı, anlatmayı, insanlara tanıtmayı ve filmler hakkında bir şeyler yazmayı amaçlamıştım. Paylaşımlarımı da bu doğrultuda gerçekleştiriyorum. Bazen de aklıma takılan, bir şeyler yazma ihtiyacı duyduğum ve sinema ile ilgili konularda sinema yazıları etiketi altında yazılar yayımlıyorum. Blogda yer alan tüm filmlerin IMDb listesi için, faydalı bağlantılar kısmında da yer alan bu bağlantıdan yararlanabilirsiniz: İyi Ki Filmler Var'da Yer Alan Eserler (Movies in the Blog)



Adı ve Anlayışı

Her Gün Bir Sanat Filmi adını alırken konu üzerinde detaylı ve uzun bir düşünme gerçekleştirmemiştim. Geçen süre zarfında, şimdi olsa daha farklı bir isim tercih ederdim diye düşünüyorum. Şu anda da isim değişikliği teknik olarak yapılabilir ama yaklaşık iki yıldır bu adı kullandığım, bu adla sosyal medya hesapları ve e-posta adresi açtığım için Her Gün Bir Sanat Filmi adını benimsedim.

Her Gün kalıbı sosyal medyada sıklıkla karşılaşılabilen bir kalıp: Her Gün 1 Yeni Bilgi, Her Gün Bir İngilizce Kelime, Her Gün Bir Film, Her Gün Bir Kitap gibi. Popüler olandan, kolay karşılaşılabilir olandan uzakta durmaya çalışan bir paylaşım anlayışına sahip olduğum için Her Gün Bir Sanat Filmi adı bu anlayışı tam olarak yansıtamayabiliyor. Ayrıca, Sanat Filmi eki bu tür filmlerle arası pek iyi olmayan kişiler üzerinde bir ön yargı yaratıp kaçırıcı bir etki bırakabiliyor. Bu konuda insanların daha az ön yargı duymasını diliyorum.

Yeri gelmişken belirtmeliyim ki paylaştığım filmleri bu sanat filmidir, bu sanat filmi değildir gibi bir düşünce yapısı içerisinde paylaşmıyorum. Paylaştığım her filmin sanat filmi olduğu gibi bir iddiam yok. Sanat filmi tanımlaması bazen tamamen kişisel beğeni ve zevklere bağlı kalabiliyor. Bir filmi paylaşırken o filmi ne kadar beğendiğim, bende ne kadar olumlu duygular uyandırdığı; o filmin insanlara neler katabileceği, onlara neler verebileceği ve söz konusu filmle internet ortamında zaten sıklıkla karşılaşılıp karşılaşılamayacağı gibi noktalara önem veriyorum. Dilerseniz bloğun adını Her Gün Bir Sanat Filmi yerine Her Gün Bir Kaliteli Film, Her Gün Bir Değerli Film gibi çeşitlerde de algılayabilirsiniz.

Yukarıdaki üç paragrafı 2018 yılında yazmıştım. 10 Nisan 2022 tarihinde bloğumun adını İyi Ki Filmler Var olarak değiştirdim.

Bloğuma slogan olarak ''Bütün Güzel Filmleri İzlemeli'' sözünü koymak istedim. Bu söz aklıma Ataol Behramoğlu'nun harikulade şiiri Yaşadıklarımdan Öğrendiğim Bir Şey Var'daki ''İnsan bütün güzel müzikleri dinlemeli alabildiğine'' dizesinden geldi.

Kullanımı

Blogdan daha pratik bir şekilde yararlanabilmek için, birçoğunu birçok kullanıcının zaten bildiği bazı özelliklerden bahsedeceğim. Aşağıdaki görselde, beyaz çerçeveyle belirtilmiş olan alanda bulunan arama işaretine tıkladığınızda blog içerisinde arama yapabilirsiniz. Örneğin, acaba bu blogda Hamlet ile ilgili bir şey paylaşılmış mı diye düşünürseniz, bloğun her sayfasında üst bölümde yer alan bu özellikten yararlanarak bu blogda Hamlet'in adı hiç geçmiş mi geçmemiş mi öğrenebilirsiniz.


Sadece ana sayfada karşınıza çıkacak olan üç eşit yatay çizgiye tıkladığınızda ise karşınıza işlevsel olarak yararlanılabilecek bir menü çıkacak. En üstte yer alan e-posta ile takip et alanına e-posta adresinizi yazıp e-posta bildirimleri al butonuna tıklarsanız blogda paylaşılan her yeni yayın bir gün içerisinde size e-posta ile otomatik olarak bildirilecektir (nedenini bilmediğim bir şekilde bu özellik Blogger'dan kaldırıldı).

Blog arşivi yazan kısma tıkladığınızdaysa aylara göre blogda paylaşılmış olan yayınları pratik bir şekilde görüntüleme şansınız olacak. Önceki aylarda neler paylaşılmış acaba diye merak ederseniz her sayfayı tek tek geçmek yerine bu özellikten yararlanabilirsiniz. Blogda yer alan tüm filmlere IMDb üzerinden düzenlediğim bu liste aracılığıyla da ulaşabilirsiniz.

Faydalı bağlantılar kısmından blogdaki filmleri tam listesine, bazı önemli sinema sitelerine, Roger Ebert'ın Muhteşem Filmler listesine, Criterion Koleksiyonu'ndaki eserlere ve IMDb profilimin linkine erişebilirsiniz.



Etiketlemeler ve Kategoriler Butonu

Blogdaki her yayının sonunda aşağıdaki görselde de görebileceğiniz gibi bazı etiketler bulunuyor. Bu etiketlere tıklayarak o etikete sahip tüm yayınları bir arada görüntüleyebilirsiniz. Örneğin İngilizce filmler etiketine tıklarsanız blogda İngilizce Filmler etiketine sahip olarak yayınlanmış olan tüm filmlere bir arada ulaşabilirsiniz.


Ana sayfada, son paylaşılan yayının altında görebileceğiniz Kategoriler butonuna tıklayarak filmlere dillerine ve türlerine göre toplu olarak ulaşabilirsiniz. Örneğin bilim kurgu filmleri etiketine tıklarsanız blogda paylaşılmış olan bilim kurgu filmlerine ulaşabilirsiniz. Eğer AdBlock kullanıyorsanız Kategroiler butonu koyu lacivert zemin içerisinde görünüyor. Siyah renkle yazılı olan bu butonun rengini değiştirdiğimde tüm siyah yazılı alanlar değiştiği için farklı bir renk kullanamadım. Herhangi bir yayına tıkladığınzda da, üst kısımdan Kategoriler butonuna ulaşabilirsiniz. Mobil cihazlarla bloğa giriş yapıldığında Kategoriler butonu masaüstünde versiyonda olduğu gibi görünüyor.






Youtube Kanalı

İyi Ki Filmler Var Youtube Kanalı'na, blogda paylaştığım ve Youtube'a yüklenilebilir olan filmleri Türkçe ve İngilizce altyazılı olarak yüklemeye çalışıyorum. Birçok film telif hakları dolayısıyla yüklenemiyor. Yüklenenler ise telif hakkı ile korunuyor. Yani bu filmler üzerinden herhangi bir gelir elde etmiyorum. Filmler, film siteleri üzerinden izlendiğinde elde edilen reklam geliri site sahibine gidiyor. Ama Youtube üzerinden izlendiğinde filmin telif hakkına sahip olan kişi ya da kuruma, yani filmi yapanlara ya da onun haklarına sahip olanlara gidiyor.

Altyazıları Görüntüleme

Bazı kullanıcılar, kanala yüklenen filmleri nasıl altyazılı izleyeceğini bilemeyebiliyor. Altyazıları filmin kendisinin üzerine yüklemediğim için, çünkü hem Türkçe hem İngilizce altyazının aynı anda yer kaplaması gerekir öyle olursa, altyazıları dosya olarak ekliyorum. Filmleri izlerken altyazıları nasıl görüntüleyeceğiniz hakkında bilginiz yoksa aşağıya eklediğim görsellerden yardım alabilirsiniz.

Bilgisayarlardan görüntülemek isteyenler için:


Mobil cihazlardan görüntülemek isteyenler için:



Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gölge Oyunu (1993)

Aaahh Belinda (1986)

Talihli Amele (1980)

Il était une fois... la vie (1987-1988) Bir Zamanlar... Yaşam

İlk Yarım Saatine Sabredebilirseniz Çok İyi Bir Film İzleyeceksiniz