Zamana Yenilen Hafıza: Filmleri Unutmak

Görsel sanatlar insan zihninde en kolay saklanabilen ve kolayca hatırlanabilen sanatlar arasında yer alıyor. Ancak bu da, insan hafızasının zayıflığını ve insanın doğal bazı güçsüzlüklerini önlemeye yetmiyor. Bir filmi izledikten sonra ve düzenli olarak başka filmler izledikten sonra izlenen eserlerin kalitesi ve etkisi de etken olmak üzere zaman geçtikçe o eserleri gittikçe daha az hatırlayabilmeye başlıyoruz. Kaybedilen bir insanın anısı gibi, geçmişte bir zamanlarda yaşamdan çalınmış güzel anların uyandırdığı güzel hisler olarak ama gittikçe daha az detaylı olarak hatırlanabiliyorlar. Bu yüzden, belki de bu sayede demek lazım buna, filmleri yeniden izleme ihtiyacı duyuyoruz.

Bir anımızı yeniden canlandırma ya da kaybedilen bir şeyi yeniden elde etmek çok zor bir şeyken geçmişte bir yerlerde bize güzel anlar yaşatmış bir filmi bilgisayarımızı açıp yeniden izlemeye koyulabiliyoruz. Bunun ne kadar değerli bir şey olduğu bazen gözden kaçıyor. Teknoloji ile doğrudan bağlantılı olan bir sanat dalı olarak sinema, güzel anıları ile her zaman ulaşılabilir bir alan olması sayesinde bir yandan insanın içini rahatlatıyor.

Bir filmden, bir yönetmenden ya da bir konudan bahsederken doğrudan veya dolaylı olarak o konuyla ilgili aklımıza gelen görüntüler, düşünceler ve hisler bazen sadece güzel bir rüyanın, unutulmuş olsa da uyandıktan hemen sonra insanda bıraktığı etkileyici duygular gibi bizleri geçmişte bir zamanı hatırlamaya itiyor. Hafızanın büyülü tünelinden geçip aradığımız hatırayı parça parça, sahne sahne, başka bağlantılarla bir arada ve buğulu bir şekilde bulabiliyoruz. Güzel bir yemeği yerken yaşanan hazlar birkaç saat sonra yerini midede ve vücutta başka bir hazza bırakır ya, biraz da onun gibi.

Teknoloji sayesinde var olan sinemanın uzun mu uzun yollarında eski evlerimizin yollarını pek hatırlayamadığımız zamanlarda bizlere yine teknolojinin imkanları yardım ediyor ve zamanda sabit kalan birbirinden özel sanat eserleri ile yeniden ve yeniden baş başa kalabiliyoruz. En az yeni bir film izlemek kadar değerli bulduğum, izlemiş olduğunuz bir filmi yeniden izleme isteği duyup bunu gerçekleştirme eylemini hayatınızda sık sık tekrarlamanız dileğiyle. Güzel anılar yanınızda olsun...


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gölge Oyunu (1993)

Aaahh Belinda (1986)

Talihli Amele (1980)

Il était une fois... la vie (1987-1988) Bir Zamanlar... Yaşam

İlk Yarım Saatine Sabredebilirseniz Çok İyi Bir Film İzleyeceksiniz