Peeping Tom (1960) Röntgenci

Skopofili yani izlemekten haz alma, bir diğer deyişle de röntgencilik konusunu işleyen Peeping Tom (1960) filmi; altyapısı, örtülü anlatımları ve etkileyici hikayesiyle çok değerli bir eser.

Bilim insanı olan babasının, çocukluğunun her anını kayıt altına alıp mahremiyetini yaşamasına izin vermediği ve üzerinde deneyler gerçekleştirdiği Tom normal bir insan olamamanın acılarını hayatında taşımaktadır. Yaşadığı saf ve içten yeni bir ilişki onun sıkıntılarından kurtulabilmesi için bir umut olmaktadır.

Filmin ismi başkarakterin ismiyle bir oyun yaparken aynı zamanda başlı başına bir gözetleme hikayesinden doğan bir deyim olarak bu esere çok uyuyor. 11. yüzyılda geçen ''Peeping Tom'' hikayesinde Lady Godiva'nın, halka yüklenen vergilerin azalması adına eşine karşı çıkması ve bunun sonucunda eğer şehirde çıplak bir şekilde at üzerinde gezerse vergilerin indirileceği sözünü alması durumu söz konusudur. Halkın iyiliği için soyunan leydiye minnet gösteren ve kralın eşini çıplak görmenin cezaya çarptırılmaya neden olabileceğini düşünen şehir halkı leydinin rahatça gezebilmesi için adeta o günlük sokağa çıkma yasağı ilan etmiş kendi arasında. Ancak Tom adlı bir kişi leydiyi gözetlemiş ve rivayete göre başına kötü işler gelmiş. Peeping Tom ifadesi de İngiliz diline böyle girmiş. 

Filmin imdb profili: https://www.imdb.com/title/tt0054167/


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gölge Oyunu (1993)

Aaahh Belinda (1986)

Talihli Amele (1980)

Il était une fois... la vie (1987-1988) Bir Zamanlar... Yaşam

İlk Yarım Saatine Sabredebilirseniz Çok İyi Bir Film İzleyeceksiniz