Perfetti sconosciuti (2016) Kusursuz Yabancılar

Yeni çıkan filmleri hemen izlemeye dair yoğun bir istek duymayan bir sinemasever olsam da arada bir, daha yakın tarihli olan ve beni paylaşmaya iten filmler izledikçe bunlara da bloğumda yer vermeye çalışıyorum. Birçok İngilizce filmle çevrili olan sinema dünyasında farklı bir dilden bir film izlemek, daha az uğranılan bir ülkenin içinde yer almak da Perfetti sconosciuti (2016) filmini paylaşma motivasyonumu arttırdı.

Perfetti sconosciuti bir grup arkadaşın ay tutulmasının olduğu bir gecede, doktor olan arkadaşlarının evinde bir araya gelmelerini konu alıyor. Bir şaka ve oyun olarak başlayan ancak daha sonra ciddiye binen bir durum olmaya başlayan cep telefonlarındaki bilgileri açıkça paylaşma etkinliği filmi derinleştiriyor ve iyi bir senaryoyu seyre dalıyoruz.

Ay tutulması yani L'eclisse kelimesini filmde zaman zaman duymak bana yakın zamanda yeniden izlediğim ve paylaştığım İletişimsizlik Üçlemesi'nin bir filmi olan L'eclisse (1962) filmini hatırlattı. Bu filmdeki konuyla o filmin temasının örtüşmesi, acaba yönetmen manidar bir gönderme mi yapıyor diye düşündürtmedi değil.

Filmin Türkçe altyazısının çevirmeni film ismini çevirmediği için kendimce bir Türkçe isim seçtim. Bazı yerlerde Mükemmel Yabancılar, bazı yerlerdeyse Harika Yabancılar diye anılan bu filme Kusursuz Yabancılar adını daha çok yakıştırdım. Çünkü film, karakterlerin aslında birbirlerinden saklayacak bir şeyleri olmadığını yani sadakat ve dürüstlük konusunda kusursuz olduklarını iddia etmeleriyle ilerliyor. Diğer adlar da bu filmin adı olarak daha anlamlı bulunabilir tabii ki.

Perfetti sconosciuti (2016) cep telefonlarının hayatımıza ne kadar hükmettiğini, bizi taşıdığını göstermesi ve günümüz dünyasını yansıtması bakımından güzel tespitler taşıyor. Mac bilgisayar ve Windows bilgisayar karşılaştırması gibi karşılaştırmalar filmin, zamanını yansıttığını gösteriyor.

Filmi izlerken bir yerden sonra bir gecede bu kadar çok mesajlaşma, arama gibi olayın; bu kadar çok çürüğün kısacık bir zamanda ortaya dökülüvermesi; bende, bu konuya zaman zaman takılmadan edemeyen bir izleyici olarak, tüm bunların aslında kurgulanmış ve bize anlatılmak istenenlerin sistemli ve düşünülmüş bir şekilde sunulması olduğu düşüncesini yarattı.

Filmin imdb profili: http://www.imdb.com/title/tt4901306/


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gölge Oyunu (1993)

Aaahh Belinda (1986)

Talihli Amele (1980)

Il était une fois... la vie (1987-1988) Bir Zamanlar... Yaşam

İlk Yarım Saatine Sabredebilirseniz Çok İyi Bir Film İzleyeceksiniz