Bir Sinemasevere Yararlı Olabilecek Kaynaklar

Sinema konusunda bilgi ve referans aldığım, yol gösterici olarak değerlendirdiğim, faydalandığım bazı kaynakları bu yazımda elimden geldiğince okuyucularla paylaşmaya çalışacağım.


Film Ölçümleme Siteleri


Filmleri izlemeye ya da izlememeye dair doğrudan doğruya bir görüş kazanmak açısından bakmak yanlış olmasına rağmen bir fikir edinmek için yararlanılabilecek kaynaklar olmaları açısından bu oluşumların sinemaseverlere yardımcı olabileceğini düşünüyorum.

Imdb

Hemen hemen her sinemaseverin zaten bildiği Imdb filmler, yönetmenler ve oyuncular hakkında bilgi almak; filmleri değerlendirmek, favori listeleri, izleme listeleri oluşturmak için son derece yararlı bir site. Kendim de, Imdb'nin En İyi 250 Film listesini izlemeye başlayarak nitelikli filmlerle tanışmaya başlamıştım.

Rotten Tomatoes

Imdb'den sonra en popüler sinema sitelerinden biri olan Rotten Tomatoes'da filmlerin 100 üzerinden aldıkları değerlendirme puanları ve tüm zamanlara, yıllara, türlere göre bölünmüş en iyi film listeleri bulunuyor.


Sinema Eleştirmenleri


Atilla Dorsay

Nitelikli sinema eserleriyle tanışmamda bana çok yardımcı olmuş olan Atilla Dorsay Türk Sinema Eleştirmenleri ve yazarları arasında çok özel bir yere sahip olan önemli bir otorite. 100 Yılın 100 Yönetmeni adlı kitabında açıkladığı listesi sinemayı sanat haline getiren büyük yönetmenleri toplu bir şekilde görmek ve sinema arşivi oluştururken yararlanmak için çok değerli bir kaynak. Bunun dışında, 100 Yılın 100 Filmi ve 100 Yılın 150 Oyuncusu adlı kitaplarındaki listeler de sinemaseverlere önemli katkılar sağlayabilecek nitelikte.


Roger Ebert

Oldukça ünlü bir sinema eleştirmeni olan ve 2013 yılında aramızdan ayrılan Roger Ebert izlediği filmler hakkında yazdığı eleştiriler ve 4 üzerinden değerlendirme yaptığı puanlamalarla görüşleri değerlendirilesi bir kişi ve kaynak. Great Movies listesiyle kendi en iyi filmler listesini biz sinemaseverlere sunan Roger Ebert'ın bu listesi de incelenesi bir liste özelliği taşıyor.


Yararlı Siteler


Vikipedi

Birçok film hakkında İngilizce Wikipedia'dan yapılan çevirilerle güzel bilgiler edinilebilecek bir kaynak olması bakımından Vikipedi'yi değerli buluyorum. Ülkemizde girişi engellenen siteler arasında yer alsa da birçok yöntemle ulaşılabilmektedir. Çok basit bir yöntem olan www.tr.wikipedia.org/... şeklindeki bağlantı kısmını www.tr.0wikipedia.org/... şeklinde değiştirerek giriş sağlanabilmektedir.


Forvo

Nasıl okunacağını bilmediğimiz bir ismin, siteye üye olup kendi ana diliyle seslendirme yapmış kişilerin sesinden nasıl okunacağını öğrenmemizi sağlayan oldukça yararlı bir site. Örneğin Krzysztof Kieślowski nasıl okunur diye merak ediyorsanız Google'a Krzysztof Kieślowski forvo yazarak aratabilirsiniz ya da doğrudan site içerisinde arama yapabilirsiniz.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gölge Oyunu (1993)

Aaahh Belinda (1986)

Talihli Amele (1980)

Il était une fois... la vie (1987-1988) Bir Zamanlar... Yaşam

İlk Yarım Saatine Sabredebilirseniz Çok İyi Bir Film İzleyeceksiniz