Siyah Beyaz Mahkeme Filmleri Seçkisi (1957, 1959, 1960, 1961, 1962)

Geçtiğimiz günlerde 12 Kızgın Adam filmini yeniden izledim ve bunun üzerine dayanamayıp çok sevdiğim diğer mahkeme filmlerini de izlemeye koyuldum. 1957 ve 1962 yılları arasındaki beş yıllık dilimde çekilmiş bu altı muhteşem filmi bir seçki olarak sunmak istedim. Her ne kadar bu mahkeme filmleri arasından dördü Imdb En İyi 250 film listesinde yer aldıkları ve oldukça meşhur oldukları için denk gelinmeleri, bulunmaları nispeten kolay olsa da ben yine de bir kez daha göz önüne getirmek istedim.

Taslak olarak hazırlayıp, detaylarını unuttuğum filmleri yeniden izledikçe içini doldurduğum bu seçkinin ilk adı ''mahkeme filmleri'' idi. Sonra ''mahkeme filmleri seçkisi'' olarak değiştirdim. Son olarak da ''siyah beyaz mahkeme filmleri seçkisi'' adını uygun gördüm. Çünkü birçok yerde, aralarında buradaki bazı filmlerin, hatta hepsinin bile bulunabileceği listelere ulaşmak mümkün. Ancak o listelerle kendi listemi kıyasladığımda benim listemin daha net bir yere odaklandığı dikkatimi çekti. Hepsi siyah beyaz ve 1957 ile 1962 yılları arasında çekilmiş filmler. Yani listedeki bir film 50'lerde çekilmişken bir başka film 90'larda çekilmiş değil. Bu yüzden, bu yayını paylaşmayı kendimce uygun gördüm. Farklı bir yanını görmeseydim, insanlara yeni veya özel bir fayda katacağına dair bir dayanak bulamasaydım bu listeyi paylaşmayı tercih etmezdim.


12 Angry Man (1957) 12 Kızgın Adam

12 Angry Man (1957) filminde babasını öldürmek suçuyla yargılanan bir çocuğun cezası hakkında, daha doğrusu suçlu mu suçsuz mu olduğu konusunda karar verecek olan jürinin tartışmalarına konuk oluyoruz. Başlarında sadece bir kişinin çocuğu suçsuz bulduğunu dile getirdiği filmde ön yargılar, muhafazakarlık, bencillik gibi olgularla; şüphe, merhamet, umut, hümanizm gibi olguların ustalıklı bir anlatımla mücadelesine tanık oluyoruz.

Filmin imdb profili: http://www.imdb.com/title/tt0050083/



Witness for the Prosecution (1957) İddia Makamının Şahidi

Mirasına konmak için dul ve ellili yaşlarındaki bir kadını kendisine aşık edip, vasiyetinde yer edindikten sonra öldürmek suçuyla itham edilen bir kişinin yargılandığı filmde yargılanan kişinin eşi rolünde ünlü Alman oyuncu Marlene Dietrich oynuyor.

Filmle ilgili belki heyecan kaçırıcı bir nokta olabileceği için bu paragrafı ayırmak istedim. Son derece sürprizli bir sonu olan bu güzel mahkeme filmini ikinci izleyişimde iki şey gözüme çarptı. Birincisi, hemşire rolündeki karakterin zaman zaman biraz fazla karikatürize edilmesi beni rahatsız etti. İkincisiyse yine hemşirenin, henüz bıçaklanmış bir kişinin öldüğüne beş saniye nabzını dinleyerek karar verebilmesi oldu.

http://www.imdb.com/title/tt0051201/



Anatomy of a Murder (1959) Bir Cinayetin Tahlili

Başrolünde en sevdiğim oyunculardan James Stewart'ın oynadığı, mahkeme filmleri arasındaki Anatomy of a Murder (1959) adlı filmde karısına tecavüz edilen ve orduda görevli olan bir askerin, karısının tecavüzcüsünü öldürmesi üzerine yargılanması konu alınıyor. James Stewart'ın usta oyunculuğu ve yarattığı karakterle beraber bu uzun denilebilecek filmde cinayeti işleyen askerin neden suçsuz sayılması gerektiğiyle hapse atılması gerektiğini savunan tarafların çarpışmasını izliyoruz. Filmin sonu da bir hayli hoş.

Filmin imdb profili: http://www.imdb.com/title/tt0052561/



Inherit the Wind (1960) Rüzgârın Mirası

Daha önce bloğumda önerdiğim bir film olan Inherit the Wind (1960) adlı siyah beyaz mahkeme filminde Evrim Teorisi'ni öğrencilerine anlattığı için muhafazakar düşünce yapısının hapse atmaya çalıştığı bir biyoloji öğretmeninin açık görüşlü ve ilerici bir avukat tarafından savunulurken karanlıkla edilen mücadele gözler önüne seriliyor. 




Judgment at Nuremberg (1961) Nürnberg Duruşması

İkinci Dünya Savaşı'nın hemen ardından gerçekleştirilen Nürnberg Yargılamaları'nı konu alan filmde yine Marlene Dietrich'in ve Inherit the Wind filminden aşina olduğumuz Spencer Tracy'nin yer aldığını görüyoruz. Bu iki çok değerli oyuncuya ek olarak Burt Lancaster gibi harika bir oyuncu ve Montgomery Clift gibi önemli bir diğer oyuncuya da kadrosunda yer veriyor.

Alman yetkililerinin nasıl Nazi otoritesine boyun eğdiği ve yapılan zulümlere nasıl kayıtsız kaldıkları gibi konuların tartışıldığı, bira bardağının masaya vurularak şarkı söylendiği bir sahneden bir anda hakimin tokmağını masaya vurarak duruşmaya geçmesine geçiş yapan değerli niteliklere sahip bir film. Üç saati aşan süresiyle bu seçkideki en uzun mahkeme filmi.

Filmin imdb profili: http://www.imdb.com/title/tt0055031/



To Kill a Mockingbird (1962) Bülbülü Öldürmek

Amerika'daki ırkçılık sorununu en güzel işleyen filmlerden olan To Kill a Mockingbird (1962) adlı bu eserde bir kadına tecavüz ettiği suçlamasıyla yargılanan bir siyahinin savunmasını, tüm toplumsal baskılara rağmen korkusuzca üstlenen bir avukatın ırkçılık, cehalet ve ön yargılarla mücadelesi anlatılmaktadır.

Filmin imdb profili: http://www.imdb.com/title/tt0056592/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gölge Oyunu (1993)

Aaahh Belinda (1986)

Talihli Amele (1980)

Il était une fois... la vie (1987-1988) Bir Zamanlar... Yaşam

İlk Yarım Saatine Sabredebilirseniz Çok İyi Bir Film İzleyeceksiniz